Трифон Зарезан в 83 ДГ “Славейче” в кв. “Илиянци” (СНИМКИ)

Трифон Зарезан в 83 ДГ “Славейче” в кв. “Илиянци” (СНИМКИ)

С празничен водосвет за здраве, изобилие и плодородие, отслужен от отец Ириней, децата и екипът на 83 ДГ “Славейче” в кв. “Илиянци” отбелязаха празника на лозаря и градинаря.

Специален гост беше новият служител на район “Надежда”, отговорен за кварталите “Илиянци” и “Требич”, Бранимира Велчева.

Директорът на детската градина Цветанка Крумова запозна децата с интересна информация – защо се подрязва лозето, от кога се празнува празника и какви са обичаите в този ден. Децата затвърдиха познанията си за: плодове, зеленчуци и видове храни, които хората сами произвеждат от домашни животни.

добре познатият им чичо Наско, беше в ролята на Царя на Лозето, който извърши резитбата. Заедно, в празничното шествие, малчуганите наричаха:”Нека има медно и вкусно грозде през годината!”

За награда децата получиха чаша гроздов сок и опитаха от вкусната питка направена от Ели и Маги.

“Екипът на 83 ДГ “Славейче” е посветен на каузата да запознава децата с традициите от най-ранна възраст, по достъпен и разбираем за тях начин. Вярвам, че така съхраняваме и предаваме традициите през поколенията”, каза директорът на 83 ДГ Ц. Крумова пред гостите.

 

Categories: Uncategorized