ОСК “Локомотив” (Сф) награди най-добрите си спортисти и треньори (СНИМКИ)

ОСК “Локомотив” (Сф) награди най-добрите си спортисти и треньори (СНИМКИ)

На традиционна тържествена церемония  в пресклуб „България“ председателят на клуба Даме Стойков поздрави всички, които със своя труд и постижения записаха изминалата година като една от най-успешните в летописа на столичния клуб.

“Само преди 10 години се чудехме и ни беше толкова трудно да определим кои да наградим като най-значимото беше републикански шампион, а днес всичките ни състезатели са с медали от световни, европейски, балкански първенства”, подчерта ръководителят на ОСК “Локомотив” (София). Той припомни и пълната разрухата на спортната база, която заварва и която вещае ликвидация на клуба, докато днес в обновените зали тренират повече от 2000 деца в 15 вида спорт.

След приветствието Стойков връчи наградите за 2023 г. Номер едно сред състезателите са Светлана Каменова и Радина Томова, които си осигуриха визи за Олимпийските игри в Париж.

Светла донесе бронзов медал на световното първенство по бокс в Индия, сребро на Европейските игри в Полша, а също така добави още 2 златни медала от турнира за Купа „Странджа“ и Феликс Щам – Полша, както и 3 титли на Държавното първенство.
Грацията Радина, която стана №1 на Локомотив София и за 2022 г, изпрати 2023 г като абсолютна европейска и световна шампионка с националния ансамбъл по художествена гимнастика.

Останалите състезатели, които заслужиха място сред най-добрите, са подредени по азбучен ред:
Ангел Димитров – бокс – сребърен медал от Световното първенство до 16 г в Армения, бронзов медал от Европейското първенство в Румъния в същата възрастова група, балкански шампион до 16 г и три златни медала от Държавното първенство.

Вардан Марукян – тенис – номер едно в националната ранглиста за мъже, държавен шампион на сингъл и на двойки в зала и на открито.

Георги Граматиков – джудо – сребърен медал на Отворена европейска купа, 2 златни медала на Държавното първенство. Очаквана квота за Олимпийските игри в Париж.

Константин Костов – бокс – шампион от Европейското първенство за младежи до 18 г., три златни медала от Държавното първенство.

Константин Дебренлиев – ръгби – с голям принос за успехите на отбора, играе и в отборите на Португалия.

Кая Борисова – карате – млад талант на клуба по карате „Локомотив“, шампион на България, шампион на Националната купа за 2023 г с общо 5х медала.

Марк Христов – джудо – 3-то място на Гранд шлем в Тел Авив, 5-о място на Гран При в Загреб. Очаквана квота за Олимпийските игри в Париж.

Янко Илиев – бокс – бронзов меда на Световното първенство за юноши до 16 г в Армения, бронзов медал на Европейското първенство до 16 г в Румъния, балкански шампион, три златни медала от Държавното първенство.

Наградата за отбор бе връчена на баскетболистките до 16 г с треньор Лилия Георгиева. Момичетата заслужиха признанието, след като спечелиха Купата на БФ Баскетбол и във финалния турнир се класираха на 1-во място.

За треньор на годината приза заслужи олимпийската шампионка на ринга от Токио Стойка Кръстева. Даме Стойков й пожела един ден в успешната й треньорска кариера да изживее отново олимпийското щастие, този път от шампионската титла на свой възпитаник.

След като получи стилната награда, Стойка съобщи, че към клуба се присъединяват две национални състезателки от женския отбор на България – Златислава Чуканова /кат. 50 кг/ и Джоана Ноамеруе /кат 66 кг/.

Награда бе определена и за дългогодишния треньор по джудо и треньор на националния отбор по самбо Васил Георгиев по случай неговата 70-а годишнина.

Снимки: Пресклуб “България”