Общински съветник: ПП е виновна за кризата с мръсния въздух в София

Общински съветник: ПП е виновна за кризата с мръсния въздух в София

София се сблъска с поредното явление в есенно-зимния период – смог. Дълго време определени политически субекти правиха политика от темата.

Чистотата на въздуха им беше знаме. Обвиняваха държава и община, че нищо не правят. Сега държава и община се управлява от тях, но нито градът е по-чист, нито въздухът.

Разбира се, виновни са предишните управляващи, според опорните точки, които разпространяват. Те нищо не правели и затова сега пак било така, но в светлото бъдеще нямало да бъде под мъдрото управление на Промяната.

Какви са обаче фактите.

От 2022 г. с малко прекъсване държавата се управлява от ППДБ. Имаха и имат министри на екологията, зам.-министри, цял вицепремиер по климатичните промени. От ноември 2023 г. вече управляват и София – кметът на Столична община е от ППДБ-Спаси София. И нищо не направиха по темата с чистотата на въздуха. Нищо!

И към момента има механизъм за действие, който обаче не беше активиран. Той дава възможност дори при прогноза да се прилагат част от мерките. Не се приложи въобще. От месеци алармирам за случаи с изгаряне на отпадъци, гуми и прочие в квартали като “Христо Ботев”. Нищо не се предприе.

Столичните улици са мръсни, кални, пясък се е напластил по регулите на улиците. Кой е отговорен за непочистените и неизметени със седмици улични платна? Всичко това, когато изсъхне, се превръща в талази прахови облаци…

Както се видя през нощта на 19 декември 2023 г. и без автомобилно движение въздухът беше мръсен. Поредно доказателство, че автомобилният трафик е малка част от проблема. Продължавам да твърдя, че основният източник на емисии, най-сериозният, е горенето на отпадъци. Когато това се комбинира с безветрие, София буквално се задухва под пелена от дим и миазми.

Дълги години ДБ и Спаси София обясняваха, че като управляват те, ще изчистят въздуха. Знаели как. Е, не е вярно. И няма да бъде вярно, защото едни улици не могат да почистят, а това създава предпоставка за допълнителни прахови емисии.

Очакваме да видим и чуем плана им за действие как да подобрят състоянието. За момента е една гола заявка.

 

Карлос КОНТРЕРА, общински съветник от ВМРО в СОС, специално за ВИТОША НЮЗ