Генерал Гурко влезе на бял кон в Северния парк (СНИМКИ)

Генерал Гурко влезе на бял кон в Северния парк (СНИМКИ)

Ген. Йосиф Гурко влезе победоносно на бял кон в Северен парк по време на историческа възстановка на Освобождението на град София. Стотици гости на днешното събитие аплодираха доброволците от Национален съюз “Единение” и Сдружение “Обединени Балкани”, които пресъздадоха историческата битка между Западния отряд на ген. Гурко и османската армия. На 4 януари преди 146 години нашата столица отново е свободна от турско робство.

С пукот на оръдия, артистичност и автентични костюми, участниците ни пренесоха в славните мигове на победния ден. Възстановката беше и своебразен поклон пред паметта на загиналите в битките за София. Кметът на район “Надежда” инж. Димитър Димов отправи специална благодарност към доц. д-р Георги Маринов, председател на Н.С. ” ЕДИНЕНИЕ” и Андрей Маринков, председател на Сдружение “Обединени балкани” за вдъхновяващото партньорство. “Сигурен съм, че отворихме вратата на миналото за стотици деца от нашия район.”, каза той.

“Блесналите очи на децата от “Надежда” ме изпълниха с вяра в бъдещето. Цитирах една от великите мисли на великия поет и революционер Христо Ботев, който е казал: “Човек, който не обича децата, майка си, и баща си, не обича отечеството си”. Нека пазим традициите и християнските ценности, за да пребъде България.”, добави инж. Димов.
“Сред големите предизвикателства, пред които сме изправени днес е да помним кои сме, да пазим своя род и език, и да отстояваме българщината. Нека възпитаваме децата, че са потомци на горд и велик народ. Поздравявам всички участници и инж. Димов за най-родолюбивото събитие, което се организира от районен кмет днес!”, каза общинския съветник в Столичен общински съвет Георги Георгиев.

Част от празника бяха и прекрасните танцьори от Клуб за народни хора и танци Мойто либе, с ръководител Анета Вълканова. Техните танци ни показаха, че корените на един народ могат да бъдат открити в неговия фолклор и история.

Сред официалните гости бяха народният представител Анна Александрова, съветници от Столичен общински съвет, координатори и членове от ГЕРБ – София , МГЕРБ – София, и много други.
Историческата възстановка завърши с победен залп за свободата на София и всеобщо празненство със стотиците гости в Северен парк.