Ще бъдем ли заляти с мигранти срещу полу-Шенген и какво премълчава правителството?

Ще бъдем ли заляти с мигранти срещу полу-Шенген и какво премълчава правителството?

Позицията на правителството за сключеното споразумение за полу-Шенген изглежда странна – ще приемем само дни приблизително 80 допълнителни бежанци на година? За това ни е държала Австрия ветото? Това е имала предвид Австрия като говори за сериозно количество бежанци, които България отказва да приеме?

При кратък преглед на споразумението, както и статистика за бежанците, много бързо се забелязва как се премълчават важни за гражданите факти. Сега е времето да си задаваме тези въпроси – ще ни заливат ли с мигранти и крият ли се зад сложното, неразгадаемо законодателство нашите чиновници?

Нека прегледаме фактите.

Първо, твърденията на правителството – според Министерски съвет не сме приели “допълнителни” мигранти, а само тези, които ни се полагат. След което те казват, че по дъблинския регламент сме получили 193 искания за входящи трансфери от Австрия. Забележете обаче – те не поясняват, че сме отговорни само за мигранти, върнати по дъблинския регламент. Просто казват, че специално по дъблинския регламент има толкова искания за входящи трансфери.

Второ, документът който сме подписали – той бе разпространен по социалните мрежи и в него пише, че България се задължава да изпълнява цялото законодателство на Европейския съюз за бежанци, като особено се подчертава дъблинския регламент. Накратко казано – не е ясно дали всъщност това са общо всичките искания от Австрия да ни върне бежанци.

Трето да видим статията, от къде тръгна цифрата 6000 – тя е от австрийския всекидневник Дер Щандарт. Статията цитира вътрешният министър на Австрия, който казва, че за България действително са 6000 мигрантите, които трябва да бъдат върнати.

Подобна цифра се повтаря и в документ с официални отговори на вътрешното министерство към парламентарна комисия в Австрия.

На страница 54 се споменава, че за 2022 има 6619 искания за връщане в България. Не се пояснява дали става въпрос за връщания по дъблинския регламент. Малко по-горе пък се споменава цифрата 9196, пак свързана с искания за връщане в България.

Почти същата е цифрата и в уебсайта на информационната база за убежище на Европейския съюз. Там пише, че Австрия е пратила 9087 искания за връщане на мигранти към България. От тях сме изпълнили едва 30, така че

След като сме видели позицията на правителството и документа, както и твърдението на медиите за 6-те хиляди мигранти, време е да зададем въпросът, с който ще се разгадае мистерията дали България ще става бежанският лагер на Европа – по какъв регламент са тези 6000 или 9000 мигранти, които Австрия иска да ни върне? Защо правителството мълчи по този въпрос? Ако те също трябва да бъдат върнати по законите на европейския съюз, значи ние вече сме се съгласили наистина да внесем 6000 сирийци и афганистанци, за които сме отговорни по законите на ЕС, срещу полу-Шенген. А пресслужбата на правителството си играе с думички, като казва, че не е по “нови условия”.

Докато задаваме въпроси, нека добавим още един – ако действително премълчават внасянето на хиляди мигранти от Австрия, как е възможно в една демократична, европейска държава през 2024 година да ни лъжат за сключената сделка и да атакуват медиите, които се опитват да извадят наяве истината?

Малко вероятно е да има отговор на въпроса. Дори да има пояснение, вероятно пак правителствената пресслужба ще си служи с игра на думички за да обърка хората. Въпрос на време е обаче да се изясни какво точно сме подписали. Когато се изясни нека си спомним какво ни беше обещано и как ни беше споменато за едва 193 бежанци, а не хиляди.

 

Източник: Виктор БЛЪСКОВ, “Труд”