Грохот на оръдия ще огласи Северния парк в събота

Грохот на оръдия ще огласи Северния парк в събота

Гръмовен грохот на оръдия и героични викове ще огласят Северен парк в историческа възстановка по повод 146-годишнината от Освобождението на град София от турско робство.

Съорганизаторите район „Надежда“ и Сдружение “Национален съюз “Единение” канят всички гости на историческа възстановка в Северен парк (вход откъм ж.к. “Свобода”, ул. “Народни будители”) на 06.01.2024 г. (събота), от 13:00 ч.

В историческите сцени ще се включат близо 60 души от НС „Единение“, които ще потопят публиката в славните моменти от миналото под звуците на патриотична музика от времето на Възраждането.

“Вярвам, че корените на един народ можем да открием в неговата история. Нашето минало е пълно с героични победи, значими дати и велики личности. Мисията ни е да ги предадем на децата на България, за да помнят и съхранят родната история и традиции”, заяви инж. Димитър Димов, кмет на района.

На 4 януари София празнува своето освобождение от османско владичество в хода на Руско-турската война от 1877-78 г. На този ден преди 146 години подразделения от Западния отряд на руската армия, командван от генерал Гурко, влизат тържествено в бъдещата българска столица. Градът с хилядолетна история, разположен върху важен път от Централна Европа към Истанбул, е една от целите на руското настъпление на юг.

Историческата възстановка на Освобождението на град София е с вход свободен!