Бензинът у нас е поевтинял с 2 стотинки за литър, дизелът – с 35 стотинки

Бензинът у нас е поевтинял с 2 стотинки за литър, дизелът – с 35 стотинки

За една година бензинът по българските бензиностанции е поевтинял с 2 стотинки за литър (0,76 процента) с тенденция на поевтиняване. Това показват данните на платформата “Фюело” (Fuelo).

Ако на 3 януари 2023 г. бензин A95 се е продавал за 2,64 лева за литър, днес средната му цена на дребно е 2,62 лева за литър. За последния месец бензинът е поевтинял с 11 стотинки за литър или 4,03 на сто.

Дизелът за година е поевтинял с 35 стотинки за литър (11,59 на сто), но с тенденция на застой на цената, според специализираната платформа. На 3 януари миналата година литър от този вид гориво се е търгувал за 3,02 лева, а сега цената е средно 2,67 лева за литър. Въпреки че за последния месец дизелът е поевтинял с още 11 стотинки за литър или 3,96 на сто, от “Фюело” считат, че се запазва тенденцията на застой на цената.

За разглеждания едногодишен период се отчита поскъпване и при пропан-бутана с 5,93 процента или със 7 стотинки за литър, като там тенденцията е на повишаване на цената, считат от платформата. На 3 януари 2023 г. той е струвал 1,18 лева за литър, докато в момента е 1,25 лева за литър. За последния месец пропан-бутанът е поскъпнал с 1 стотинка за литър или 0,81 процента.

За една година метанът е поевтинял с 1,1 лева за килограм или 29,45 на сто. На 3 януари 2023 г. метанът по бензиностанциите в страната е струвал 3,43 лева за килограм, а сега се продава средно за 2,42 лева за килограм. За последния месец метанът обаче е поскъпнал с 9 стотинки за килограм (3,86 на сто), но въпреки това се запазва тенденцията на поевтиняване, според “Фюело”.
Председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев коментира пред БТА, че трендовете на цените на горивата са понижаващи се за момента. “Ако не се случи нещо, би трябвало да се задържат горе-долу на такива нива през следващите седмици”, заяви Бенчев. На въпрос защото дизелът за година е поевтинял повече спрямо бензина, председателят на БПГА отговори, че това се е случило изцяло на пазарен принцип. Той посочи, че през лятото е имало по-сериозно търсене на бензина, защото европейските рафинерии изнасят за САЩ. Когато търсенето е по-голямо, съответно и цената е по-висока.

Светослав Бенчев добави, че поне засега не вижда притеснителни фактори, които да окажат сериозно влияние на цената на горивата до края на месеца. Най-съществено влияние върху цената им оказва тази на суровия нефт. “Икономиките не вървят много успешно. Кризата в Червено море поне за момента не оказа сериозно влияние, защото там не са засегнати сериозно страните-производителки. Няма проблем с производството. Търсенето е сравнително слабо, особено през зимния сезон, защото хората пътуват по-малко”, каза председателят на БПГА. По думите му цените на горивата могат да намалеят с още няколко стотинки до края на месеца, но няма как да има по-сериозен спад.

Източник: БТА