Възродиха славен софийски клуб! От есента се пуска в АОГ

Възродиха славен софийски клуб! От есента се пуска в АОГ

Славният ФК “Надежда” (София) възкръсна! Десетина ентусиасти възродиха от пепелта един от най-старите софийски футболни клубове, научи “Витоша нюз”.

В основата на идеята е Димитър Стефанов – Бомбата. 42-годишният бивш защитник е популярно име с богата състезателна кариера. Митко игра в родния “Локомотив” (Сф), “Славия”,”Рилски спортист”, “Левски” (Елин Пелин), както и в Гърция. През последните няколко сезона се подвизава в аматьорските “Мрамор” и “Банкя”.

В ръководството на възродения клуб влиза и Даниел Александров – Рамбо. Европейският вицешампион по борба и настоящ депутат е готов да помага с всички сили.

“Надежда” ще поддържа мъжки отбор, детски тим и ветерани. Планира се тимът да се включи в първенствата от новия сезон 2024/2025.

Димитър Стефанов (вдясно) играе в четвърдивизионния “Банкя”, но има богат опит в професионалния футбол.

 

Все още не е ясно къде “Надежда” ще играе домакинските си мачове. Варианти са изкуственият терен на стадион “Локомотив” и този в кв. Требич.

“Нашият отбор ще бъде с ниска средна възраст – 23-24 години. Ще разчитаме предимно на млади момчета. Планираме сериозни неща, готови сме с амбициозна програма за развитие. Няма да имаме проблеми с издръжката. Помагат ни две солидни фирми.  Надявам се, да успеем да подпишем договор за партньорство и с любимия ми “Локомотив”.

Оттам могат да ни помагат с юноши, които да пращат при нас и да следят тяхното развитие.

Отсега ви казвам – доста съперници ще си имат ядове с нас. Не се съмнявам, че ще запишем успешен първи сезон в АОГ след толкова години отсъствие от футболната карта на България”, заяви Димитър Стефанов пред “Витоша нюз”.“

Така изглежда емблемата на възстановения клуб.

 

МАЛКО ИСТОРИЯ

Ето и кратка история на най-популярните клубове в съвременния район “Надежда” (без традиционния елитен ЖСК “Локомотив”) преди и малко след Девети септември 1944 г.

„Фортуна“ е основан през 1920 г. под името „Изгрев“. Развива дейност в пространството между бул. „Рожен“, ул. „Хан Кубрат“, „Ломско шосе“ и „Никола Жеков. От 1934 г. е „Фортуна“.

Канцеларията на клуба се помещава в сегашния завод „Осми март“. Клубът е най-успешният в района след „Локомотив“.

„Вихър“ (Надежда) е основан 1934 г. Районът е обхващал пространството между булевард „Ломско шосе“, „Триъгълника“ , ул. „Бели Дунав“ и „Хан Кубрат“.

На 28 септември 1943 г. „Вихър“ се обединява с „Фортуна“ под името  „Надежда“ и престава да съществува. Имам и нелоша визитка с неговите успехи.

Преди Девети септември 1944 г. съществуват и т.нар. неорганизирани футболни клубове. Един от тях е „Софийски колар“ (Надежда).