На борда на “Верила” откриха половин тон кокаин за 20 млн. евро

На борда на “Верила” откриха половин тон кокаин за 20 млн. евро

На борда на плаващия под малтийски флаг кораб “Верила”, който е собственост на Параходство „Български морски флот“ (БМФ) на Кирил и Георги Домусчиеви, митническите власти в Ирландия са открили около 500 кг. кокаин. Стоката е на стойност близо 20 милиона евро.

Екипажът се състои от 17 български граждани и един украинец. Това съобщи на пресконференция в Министерския съвет вътрешният министър Калин Стоянов като посочи, че с тази информация разполага ведомството.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел обясни, че от МВнР са поискали информация за всичко по случая, но не разполагат с достатъчно данни, тъй като тече разследване.

Министър Стоянов посочи, че членовете на екипажа са задържани, а от българска страна е поискано потвърждение на информацията за тях.

“Има много активна комуникация на международно ниво. Различни са пътищата на кокаина, в момента се анализира това, което ние имаме като информация по случая до момента. Правим анализ за нас и евентуално ще изведем изводи какво точно се случва в световен мащаб за транспорта на наркотични вещества”, коментира министър Стоянов.

Корабът за насипни товари “Верила” е пристигнал в ирландското пристанище Фойнс на западния бряг на страната във вторник сутринта. Той е собственост на Параходство „Български морски флот“ и е регистриран в Малта. Съобщава се, че корабът превозва пшеница от Канада и е отплавал от Монреал на 9 декември.

От БМФ съобщават, че единствено е известно, че се провежда специализирана полицейска акция по претърсване на кораба заради съмнения за участието му в наркотрафик.

“Ако това бъде доказано по съответния надлежен ред, ще бъде тежко престъпление и същевременно грубо погазване на ценностите, вътрешните правила, политики и процедури на “Параходство Български морски флот” АД, което е дружество със 131-годишна история и с безупречна репутация в международното търговско корабоплаване”, е посочено в съобщението на компанията.

Ръководството на фирмата уверява, че ще окаже пълно съдействие на всички компетентни власти и органи за разкриване на обективната истина, като се надява по отношение на виновните лица да бъде приложена цялата строгост на закона и те да изтърпят съответните наложени им наказания.