Защо министър Тагарев отказа почит към убитите деца от Ястребино

Защо министър Тагарев отказа почит към убитите деца от Ястребино

“Вчера, в деня на 80-годишнината на разстрела на ястребинчетата и партизанските семейства, в “Барикада” публикувахме текст за възпоменанието на лобното им място със снимки на Николай Белалов. Линк ще пусна в първия коментар, както виждам, че правят доста колеги.

Военният министър Тодор Тагарев отказа духовия оркестър на военното училище в Шумен да свири на възпоменателната церемония в Ястребино, както това е било правено винаги досега. Обяснението му за отказа – събитието било „спорно”…”

Ето текстът в “Барикада”:

На 20 декември се навършиха 80 години от едно от най-разтърсващите зверства на фашисткото управление в България. На тази дата през 1943 г. в село Ястребино са разстреляни 18 души, членове на шест семейства, във всяко от които има партизанин от действащия в района Омуртагски отряд. Шест от жертвите са деца на възраст между 7 и 13 години.

Екзекуцията е извършена от Втора картечна рота на 19-ти пехотен шуменски полк, ръководена от запасния подпоручик Константин Йорданов. Това става в изпълнение на заповед да се изтребят ятаците и близките на нелегалните, та да се прекъснат връзките им за подкрепа и снабдяване в разгара на зимата и така партизанският отряд по-лесно да бъде разбит.

Подпоручикът първо нарежда всички членове на семействата, за които се знае, че имат синове или дъщери, присъединили се към партизаните, да се явят в общината на селото за разпит – и жените, и старците, и децата. По обяд повеждат семействата извън селото – уж към съседното Поляне (днес Антоново). Никой от тях не мисли, че ги водят на смърт. Смятали са, че ще ги интернират. Но им заповядат да свърнат от пътеката към поляна в гората. И там ги избиват. Подпоручикът лично доубива още дишащите. Изстрелите са се чували в Ястребино. Там хората са смятали, че войниците си правят учения.

Погребват жертвите в плитък общ гроб. А часове по-късно идва друга заповед – тя отменя разпоредената преди това акция. Обаче е късно. 18 души вече са убити. Шест от тях са деца.

На следващия ден подпоручик Йорданов разпорежда телата да бъдат изровени и струпани на друго място, където са подпалени, за да се прикрие престъплението. Но то няма как да остане в тайна. Три години по-късно, когато вече заседава Народният съд, Константин Йорданов е осъден на смърт.

Шестте убити ястребинчета са Стойне (7 г.), Иван (9 г.), Надежда (12 г.), Димитринка (11 г.), близначките Ценка и Цветанка (13 г.).

Останалите жертви са: Стойне Станков, на 75 г., и съпругата му Наста, на 70 г., Рангел Дончев, на 57 г., и съпругата му Мара на 58 г., Петър Калайджийски, на 50 г., и съпругата му Стоянка, на 48 г. (техни деца с Стойне, Иван и Надежда), Иван Димитров Янков, на 55 г., и съпругата му Марийка, на 45 г. (родители на близначките Ценка и Цветанка), Петко Стоичков, на 56 г., и съпругата му Лазарка, на 51 г. (родители на Димитринка), Димитър Богословов, на 48 г., и съпругата му Станка, на 42 г.

80-годишнината от тази жестока трагедия, белязала една от най-болезнените страници на антифашистката борба у нас, бе почетена от стотици хора с поклонение, което се състоя на 19 декември пред монумента, издигнат в гората край Ястребино, на лобното място на 18-те жертви.

Както и други години, инициатори на възпоменанието бяха Българският антифашистки съюз (БАС) и БСП. Дойдоха много хора, както от самото Ястребино, така и от София, Стара Загора, Търговище, Шумен, Попово, Омуртаг, Павликени, Русе, Разград, Велико Търново, Панагюрище.

Традиционно всяка година в церемонията участва и гвардейският духов оркестър на Шуменското военно училище. Винаги досега организаторите са получавали без проблем необходимото разрешение за целта от досегашните военни министри. Настоящият обаче – Тодор Тагарев, отказа, съобщиха депутати от БСП. Мотивирал се, че отбелязваното събитие било „спорно”.

Очевидно Тагарев харесва усърдно разпространяваните в последните години твърдения, според които избиването на партизанските семейства в Ястребино, включително и на шест деца, било „мит на комунистическата пропаганда” отпреди 1989 г. и дори че част от невръстните жертви били убити от самите партизани.

Организаторите на възпоменанието настояха, че „паметта за жестокостите трябва да е жива” и се обявиха „срещу избуяващите съвременни прояви на неофашизъм, опитите за реставрация на онова тъмно време и никнещите организации, опитващи се да подменят историческите факти и да легитимират дейността на фашистките престъпници.”

Паметникът на убитите от българския фашизъм ястребинци бе отрупан с цветя и венци при възпоменанието на 19 декември.

А навръх датата от годишнината – на 20 декември, депутатката от БСП Йорданка Георгиева прочете от трибуната в Народното събрание специално подготвена декларация от името на парламентарната група „БСП за България”. В нея се припомнят известните факти около убийството в Ястребино на партизанските семейства, включително на шестте деца. И се осъжда категорично както онова зверство, така и днешното „не по-малко чудовищно престъпление – опитите да се игнорира тази трагедия в историята ни”.

В този контекст за посочени реакциите на министър Тагарев, на областния управител на Търговище, на депутатка от ПП-ДБ от област Търговище. „Всички те явно са привърженици на тезата, че да – децата са избити, но то е, защото родителите им били партизани и затова всъщност са виновни явно те – родителите!” – отбеляза Йорданка Георгиева. Тя продължи: „…след като оправдавате убийството на деца с идеите и разбиранията на техните родители, днес ще продължите ли да раздавате такова правосъдие срещу децата на днешните ви идеологически противници? След като режете глави от паметниците – как ще продължите? Ето затова казваме – не на вас, а на всички българи, че това е фашизъм!”


Автор: Къдринка Къдринова, Фейсбук