Бой в парламента разпали страстите (ВИДЕО)

Бой в парламента разпали страстите (ВИДЕО)

С физически сблъсъци между депутати, подкрепящи управлението, и опозицията започна извънредното заседание на Народното събрание.

Тази сутрин от “Възраждане” и “Има такъв народ” се опитаха отново да блокират работата на парламента, като техни депутати застанаха около парламентарната трибуна. Мнозинството обаче намери начин да работи въпреки това – като изказванията се правят от място на преносим микрофон. Така депутатите започнаха работа с обсъждане на дерогацията за “Лукойл”.

От “Възраждане” демонтираха част от тонколоните, за да не се чуват изказванията в зала. Това провокира Йордан Цонев и Делян Пеевски от ДПС да се намесят, като се стигна до физически сблъсъци между тях и депутати от “Възраждане”.

Росен Желязков помоли квесторите да се намесят заради “увреждане на имущество”. и звукът беше възстановен почти веднага.

До физическата саморазправа се стигна след като Йордан Цонев се опита да попречи на Стоянов за повторен опит за спиране на микрофона. Квесторите застанаха помежду им, но тогава при тях отидоха още депутати от “Възраждане”, а Делян Пеевски се опита да защити колегата си, като го прикри с тяло, за да възстанови връзката с микрофона.


Три конкретни искания обявиха от “Възраждане”. Те са били представени и на председателски съвет в четвъртък. Първото е да се спре демонтажът на Паметника на Съветската армия, макар че от него не остана почти нищо. Второто е национален референдум по въпроса, а третото – оставка на областната управителка на столицата Вяра Тодева.

Цвета Рангелова от “Възраждане” обяви, че партията й съзнава, че блокира работата на парламента, но случващото се през последната година не е нормално. И изреди: ежедневно нарушаване на правилника за работата на Народното събрание, на законите и Конституцията, вкарване на извънредни точки без доклади и др.