Кои са капаните на Черния петък

Кои са капаните на Черния петък

Някои потребители чакат цяла година Черния петък, за да вземат на най-добра цена нов телевизор, лаптоп, дрехи или домакински електроуреди. Трябва да признаем, че те имат основателна причина – това е моментът, когато виждаме някои от най-големите отстъпки за годината.

Независимо дали планирате да пазарувате на Черния петък или да чакате коледните намаления, много от офертите отбелязани с огромни намаления, не са толкова добри, колкото изглеждат и е лесно да бъдете измамени, ако не сте внимателни.

Подбрахме за вас няколко ключови съвета за безопасно и изгодно пазаруване през ноември и декември.

1.Направете списък с желаните стоки

Хиляди потребители щурмуват физическите и онлайн магазини, затова и бързината при покупка е решаващ фактор за ловците на оферти. Ако имате предварително набелязани марки, възможността да се лутате намалява. По този начин можете бързо да се насочите към следващият сайт или магазин, в който има желания продукт.

2. Определете си бюджет и се придържайте към него

Съставянето на списък е чудесно, но ако нямате бюджет, в крайна сметка харчите повече, отколкото би трябвало. Още по-лошо, в крайна сметка рискувате да похарчите целия бюджет, преди дори да сте закупили всички продукти от вашия списък.
Така че наблегнете на приоритетите!

3.Направете си онлайн регистрация

В деня на големите промоции и отстъпки може да има забавяне при регистрацията на потребителски профил в някои сайтове, което да се дължи на огромния интерес и наплива от хора. За да предотвратите риска от потенциални проблеми с регистрацията на самия Черен петък, подгответе се предварително, като си направите регистрация в предпочитаните от вас сайтове и онлайн магазини.

4. Проучете предварително условията на търговците

За да не се окажете неприятно изненадани след време, проверете предварително какви са точните условия за покупка и рекламация на стоките на съответните търговци, към които сте се насочили. Това ще ви спаси от досадното четене на дребен шрифт на самия Черен петък, което може и да ви забави допълнително. 

5. Бъдете бдителни към непознати марки

Евтините оферти са навсякъде на Черният петък, но само защото телевизор има 4K и супер звук като обявени характеристики, това не означава, че ще има толкова добра картина, колкото модел от по – известна марка. Не казваме, че всяка марка, за която никога не сте чували, е лоша, но има причина някои да са известни, а други да се появяват само при разпродажба.

6. Гледайте цената, а не „отстъпката“

Не приемайте, че сделката си заслужава само защото се казва, че предлага голяма отстъпка. Оферти от типа „беше 100лв, сега е 20“ често преувеличават намалението, което всъщност получавате.

7. Използвайте сайтове за сравнение на цените

Сравняването на цените, преди да купите нещо, ще ви помогне да избегнете плащането повече, отколкото трябва. Използвайте някой от популярните сайтове за сравнение цени между различни търговци на дребно, за да получите най-добрите сделки там. Не се страхувайте да се пазарите! Има много конкуренция, така че можете да намерите най-добрите оферти и да ги спечелите.

8. Избягвайте съмнителни сайтове и оферти

В процеса на проучване на най-добрите цени и условия понякога рискуваме да попаднем в капана на не толкова коректни и доброжелателни търговци. Ако пазарувате онлайн, придържайте се към сайтове, които познавате и знаете, че имат добра репутация.

 

Органите на реда и от Комисията за защита на потребителите следят и над 20 от големите сайтове за пазаруване. Глобите са от 300 до 3000 лева. При заблуда на потребителите може да достигне и до 30 000 лева. Особено трябва да се внимава, когато пазаруваме от сайтове от чужбина, които са извън ЕС, защото там важат други правила. Потребителите трябва да знаят, че при ползването на ваучери за намаления почивки и резервации правата им са различни.

 

Източник: filternews.bg