СДВР: Бяхме свидетели на безпрецедентна агресия снощи (ВИДЕО)

СДВР: Бяхме свидетели на безпрецедентна агресия снощи (ВИДЕО)

33 души са задържани след вчерашните погроми при протеста срещу БФС в София, сред тях има и непълнолетни. Това стана ясно по време на брифинг на ръководството на СДВР, свързан с действията на полицията преди, по време на и след протестните действия на футболните агитки.

“Погромите бяха проявени от фенове на футболни агитки, които се бяха събрали на предварително заявен мирен протест. Видяхте протеста колко беше мирен и до какви техни действия се стигна. Няма полиция в света , която да остави вандали да унищожи имуществото в центъра, на която и да е столица. Ако не бяхме приложили реципрочни действия и мерки, тези хора може би щяха да потрошат цялото имущество и може би щяха да пострадат много невинни жертви, включително и журналисти, които следяха действията от първа линия”, каза главен комисар Любомир Николов, директор на СДВР.

“Преди започването на заявения мирен протест предприехме множество мероприятия, с които ограничихме организираното внасяне на доста голямо количество пиротехника, боксове, метални палки и други забранени вещи и предмети, недопустими за такова мероприятие на територията на София. В един момент протестиращите без никаква предпоставка за техните действия от наша страна агресираха до такава степен на безпрецедентна агресия. Нашият кордон от полицейски служители на първа линия беше без предпазни шлемове и каски, без предпазно оборудване, със светлоотразителни жилетки, като протестиращите започнаха да чупят пътната инфраструктура – павета, плочки, паркинг елементи. Бяха застрашени живота и здравето не само на служителите на реда, но и на самите протестиращи.

Тежките предмети, които хвърляха, падаха и по техните глави. След многократни предупреждения да прекратят тези действия, предприехме действия за разпръскване на тълпата с цел опазване на живота и здравето на всички хора, които бяха на място”, обясни зам.-директорът на СДВР Стефан Иванов.

От СДВР подчертаха, че използването на водно оръдие е било наложително.

“Ако не бяхме взели мерки, можеше да има жертви. Провокаторите се появиха, когато протестът стана над 4000 души”, казаха от столичната полиция.

От огледите до момента е ясно, че е счупена витрина на Министерството на спорта, а после феновете са се скрили в съседния бар.
Пострадалите полицаи са над 30, част от тях са в болница. Освен запаления бус на общинска полиция, има и пострадали коли на цивилни граждани и патрулки, сочи огледът на мястото на инцидента. Организаторът на протеста се е е заявил като фен на ЦСКА. Тестове за употреба на алкохол на място не са правени. Но всички бяха предупреждавани 15 минути да се оттеглят, посочи Стефан Иванов.

Очаква се всички, които имат щети по коли и сградите, днес да заявят това.

Снощи над 1500 полицаи са охранявали протеста. Имало е сили от други дирекции и от жандармерията. Никога не сме толерирали полицейско насилие, но трябваше да има реципрочна сила, за да бъде овладяна за кратко време агресията, за да не се предизвика повече агресия, каза директорът на СДВР.

 

Categories: Футбол