Новият СОС започва работа, ветерани са Вили Лилков, Екатерина Йорданова и Татяна Георгиева с по 5 мандата

Мъж на около 40 години, който влиза в политиката. Това е събираемият образ на новия общински съвет в София. 61-те членове на местния парламент ще положат клетва в понеделник в зала “София” на ул. “Московска” 33. С тях ще се закълнат новият кмет Васил Терзиев и 24-мата, които ще управляват столичните райони.

На днешното заседание на Столичния общински съвет, свикано от областния управител Вяра Тодева, клетва полагат новоизбраните общински съветници, кметовете на райони и на кметства.

Очаква се днес да бъде избран и нов председател на градския парламент, а за поста да бъде номиниран Борис Бонев (“Спаси София”).

В новия общински съвет на София влизат седем политически формации. Най-много съветници имат “Продължаваме Промяната” – “Демократична България (Спаси София)” – 23-ма. ГЕРБ-СДС имат 14. “БСП за България” – девет, “Възраждане” – осем, КОД и ИТН – по трима, а ВМРО – БНД – един.

От ПП-ДБ са отправили покана към всички политически сили за обсъждане на основните задачи, с който трябва да се заеме градския парламент на София, но по-голямата част от тях са отказали разговори във вчерашния ден, каза в сутрешния блок на БНТ Бойко Димитров, избран за общински съветник от ПП-ДБ.

“Знаете, че при нас базираме политиките си на ценности. Казахме за какво ще се борим. Няма да участваме в сформиране на мнозинство, което има за цел да задоволи нечий интереси”, каза Иван Таков, избран за общински съветник от “БСП за България”.

36-има започват първи мандат. Новобранци са всички от “Възраждане” и ИТН, които за първи път влизат в СОС. Ветерани са Вили Лилков от “Синя София”, Екатерина Йорданова и Татяна Георгиева от ГЕРБ – 5 мандата.

Силно ще е мъжкото присъствие в съвета – 74%, като дамите са само 16. Най-много са в ПП-ДБ (“Спаси София”) – 6.

Именно това е и най-голямата формация в новия съвет с общо 23-ма представители. На второ място е ГЕРБ-СДС с 14, а на трето – БСП с девет души. С по-малко са “Възраждане” (8 души), ИТН и “Синя София” с по трима и ВМРО с 1. Минимум петима души са нужни, за да се образува група в СОС.

Иван и Димитър са имената, които най-често ще се чуват в зала “София” през този мандат. И двете носят по петима съветници. При жените най-популярно е името Ваня – така се казват кандидат-кметът на левите Григорова и Ваня Тагарева от ГЕРБ.

Доайенът на СОС, който ще води първото заседание преди избора на председател, е Грети Стефанова от ДБ, която във вторник ще навърши 69 години. Тя е от София, инженер, трети мандат като съветник.
В същата група, само че от “Спаси София”, е и най-младият съветник – 26-годишният Стефан Спасов. Той е пътен строител, ангажиран с опазването на архитектурното наследство и градоустройството.

Групата на ПП-ДБ (СС) е и основен “виновник” за сваляне на възрастта в СОС с най-младите попълнения в него.

Най-много сред съветниците са икономистите, инженерите и юристите. Сред интересните професии са актьор (Веселин Калановски), еколог (Лорита Радева), журналисти (Антон Хекимян и Ася Тодорова), физик (проф. Вили Лилков), а Марта Георгиева от ДБ е завършила философия.

Половината от новите съветници не са родом от София. В столицата са родени и отраснали новият кмет Васил Терзиев и кандидатът за шеф на СОС Борис Бонев. Те ще работят с колеги от цяла България – Бургас, Стара Загора, Карнобат, Ямбол, Раднево, Видин, Годеч, Пловдив.

Столичният съветник 10 пъти “по-скъп” от този в Търговище – 5352 гласа за кресло в общината. В СОС са и братята Пламен и Димитър Данаилови от ИТН. Първият има опит в политиката, защото бе предложен за финансов министър от Слави Трифонов, а след това беше зам.-министър на енергетиката в кабинета “Петков”.

С политически опит са и новите съветници. Деян Николов от “Възраждане”, който бе кандидат за кмет, избра да напусне Народното събрание, за да оглави групата на партията в СОС. Бивш депутат от “Промяната” пък е Цветелина Симеонова-Заркин. Вили Лилков бе част от 43-ия парламент, а Иван Сотиров – в 37-ия и 40-ия. Освен тях има и бивши кметове – заместника по културата на Йорданка Фандъкова Мирослав Боршош и Прошко Прошков, който управляваше “Лозенец” от 2007 до 2011 г., преди да стане общински съветник.

Още преди да е стартирал новият Столичен общински съвет стана ясно, че той трудно ще взема решения, защото няма оформено мнозинство. Първата “гореща” тема ще е изборът на председател още днес.

Местните данъци в София също са конфликтна точка. През уикенда заявилият се като кандидат за шеф на СОС Борис Бонев от “Спаси София” скочи срещу идеята на арх. Любо Георгиев от “Екипът на София” данъците да бъдат по-високи за втора и трета кола в семейството, както и за празните жилища, купувани с цел инвестиция.

“Нито в нашата обща програма, нито в целите и приоритетите на “Спаси София” не са предвидени подобен тип мерки като настаняване на семейства в частни апартаменти, които са празни. Нямам намерение да нося отговорност за организации, които няма как да контролирам”, отсече Бонев и обяви, че има разлика между “Спаси София” и “Екипът на София” – две формации, които подкрепиха избора на Васил Терзиев за кмет.

Знак за плаващи мнозинства по конкретни теми даде и Ваня Григорова, съветник от левицата.