Изложба разказва за кървавото лято на 1903 г.

Изложба разказва за кървавото лято на 1903 г.

Документална изложба „Кървавото лято на 1903. Илинден – Преображение – Кръстовден“ се открива утре от 17.00 ч. в галерия „Архиви“ на столичната ул. „Московска“ 5. Тя е част от националния план за отбелязване на 120-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

Експозицията застъпва темите за основателите на Вътрешната организация и Върховния комитет, участниците в Солунския конгрес през януари 1903 г., въстанието в Македония – Битолски и Ресенски въстанически райони, Крушевската република, въстанието в Костурски район, в Прилепско, Кичевско, Охридско и Дебърско, в Кукушко, Гевгелийско и Тиквешко, в Струмишки район, в Скопско и Велешко, в Кратовско и Кочанско, в Щипски район.

Проследени са и последвалите въстанически действия в Странджанския и Одринския район, в Горноджумайско и Разложко, както и въстанието в Серски район.

Показаните архивни документи представят причините за въстанието, подготовката и организацията му, въстаническите действия и последиците от тях. Подчертани са мястото и ролята на жената в събитието – както като деец на организацията и участник във въстаническите битки редом с мъжете, така и като верен помощник и съратник на участниците в бунта. Отделено е място и на въоръжението и бита на въстаниците.

В документалната изложба „Кървавото лято на 1903. Илинден – Преображение – Кръстовден“ е отделено внимание и на широкия отзвук, който предизвиква Илинденско-Преображенското въстание в чужбина – сред световната общественост, правителства и отделни личности. Почти всички европейски вестници откриват постоянни или ежедневни рубрики, в които се проследява ходът на въстанието и се изтъква смелостта на участниците в него, както и жестокостта на репресиите на османската власт при неговото потушаване.

Експозицията включва ценни архивни документи от фондовете на Централния държавен архив, Държавния военно-исторически архив – Велико Търново, държавните архиви в Благоевград, Бургас, Варна, Кюстендил, Пазарджик, Смолян и др.

Изложбата ще бъде придружена и от експонирани оригинални документи и фотографии от този героичен и трагичен период в нашата история. Тя може да бъде разгледана всеки работен ден от 9.00 до 17.00 ч. до 10 ноември.