Позор: НБУ защити Дайнов за “блатни твари” и “кръвосмесени джуджета”

Позор: НБУ защити Дайнов за “блатни твари” и “кръвосмесени джуджета”

От няколко дни в социалните мрежи срещу проф. Евгений Дайнов се вихри вълна от възмущение заради негови коментари в социалните мрежи за протестиращите енергетици и миньори. Стигна се до жалба до НБУ, където Дайнов преподава, а университетът отказа да се меси в обществената позиция на своя служител.

Проф. д-р Евгений Дайнов е преподавател в департамент “Политически науки” и директор на “Център за социални практики” в Нов български университет (НБУ) в София.

От публикациите в профила му във Фейсбук разбираме, че Дайнов е мнение, че на протестиращите енергетици е било платено от Руската федерация. Той неколкократно е коментирал темата, като включително неведнъж е описвал протестиращите миньори като “орки” и “крепостни”.

Негативната реакция на неговите публикации в социалните мрежи ескалира до изпращането на официална жалба до университета. Днес в социалните мрежи се разпространи снимка на документ на отговор от Комисията по етика в НБУ. От комуникационния отдел на университета потвърдиха за OFFNews, че документът е достоверен.

В отговора си от НБУ подчертават, че комисията не би могла да се меси в живота на своите студенти, преподаватели и служители извън университета. Те посочват, че всеки има свободата да защитава обществената си позиция.

“Съгласно статута на Комисията по етика в НБУ тя разглежда писмени сигнали за поведението на студенти, преподаватели и служители в рамките на академичната общност по отношение на тяхната дейност в университета.

Комисията няма и не би могла да има правомощия спрямо поведението на своите студенти, преподаватели и служители извън университета, където те са граждани, редом с всички останали граждани на Република България. Там тяхното поведение се ръководи от принцип на морал, доблест и честност, придобити в семейството или в друга социална среда, като това поведение, ако е укоримо, подлежи на санкциониране от съответните правоприлагащи органи.

Сам твърдите, че в случая с публикациите в социална мрежа на г-н Дайнов става дума за негова “обществена позиция”, каквато всеки български гражданин има свободата да предявява и защитава. Независимо дали тази позиция ни харесва или не.
В заключение Комисията по етика в НБУ няма основания да разгледа Вашия сигнал и да се произнесе по него.”

Писмото е подписано от проф. д-р Пламен Бочков, председател на Комисията по етика и бивш ректор на университета (2012-2020). От НБУ не уточниха дали са получавали още жалби за публикации на Евгений Дайнов в социалните мрежи.

 

Източник: OFFNews.bg