Две индийски слоници пристигнаха в столичния зоопарк

Две индийски слоници пристигнаха в столичния зоопарк

Два индийски слона пристигнаха в Зоологическата градина в София от зоопарка в германския град Аугсбург. Двете женски слоници Фрося и Луиза пристигнаха със специализиран транспорт снощи след двудневно пътуване.

Те тръгнаха от зоопарка в Аугсбург на 19 септември и изминаха над 1500 км в специален тир за превозване на слонове на холандска фирма за транспорт на диви животни.

Слоновете бяха разтоварени с кран в новия им дом в зала “Гиганти” на столичния зоопарк. Животните бяха пуснати първо във вътрешните им пространства, където ще прекарат известен период на аклиматизация. Залата ще бъде временно затворена за посетители. Това е необходимо, за да могат животните да се успокоят след изтощителното транспортиране и да свикнат на спокойствие с новия си дом. Периодът на адаптация и аклиматизация ще продължи колкото е необходимо, за да може Фрося и Луиза да се успокоят напълно и да се адаптират към новата обстановка, преди да бъдат представени пред посетителите на зоопарка. За да се улесни този процес, с тях пътуваха и ще останат за няколко дни и техните гледачи от зоопарка в Аугсбург.

рося и Луиза са неразделни приятелки и имат интересни истории. Фрося е родена във Виетнам през 1980 г., а Луиза е родена през 1974 г. в дивата природа на Индия. Фрося е живяла в Московския зоопарк до 1988 г., а Луиза е живяла в Зоологическата градина в Берлин от 1977 г. Там попада и Фрося през 1988 г. Двете се запознават и оттогава са неразделни. През 2020 г. заедно са преместени в зоопарка в Аугсбург поради започване на реконструкция на къщата за слонове в берлинския зоопарк.

И двата слона са изключително умни и се отличават с ярка индивидуалност. Луиза е доминантна, много внимателна, по-мързелива и обича да прекарва повече време във вътрешните пространства. Фрося е по-спокойна, обича да стои на открито и да контактува с гледачите си. И двете много обичат водата, да си играят с автомобилни гуми и да правят кални и прашни бани. В обновените заграждения за слонове в зала “Гиганти” са осигурени условия за отглеждането им съобразно техните навици – има басейни във външните заграждения, сенници, високо поставени хранилки и подходящо средово обогатяване като специална метална топка за слонове, гуми, дънери и пясък.

Двете слоници стават част от зооколекцията на Софийския зоопарк след решение на Европейската племенна книга за азиатските слонове. Софийският зоопарк заяви желанието си да получи нови слонове след смъртта на слоницата Артайда, която почина на 60-годишна възраст в края на 2021 г. Зоологическата градина в София има дългогодишна традиция в отглеждането на индийски слонове още от създаването си преди 135 години и на нейното лого е изобразен слон с корона.