“Клети създания”  триумфира във Венеция

“Клети създания”  триумфира във Венеция

Филмът „Клети създания“ на гръцкия кинорежисьор Йоргос Лантимос спечели голямата награда „Златен лъв“ от 80-ото издание на Международния кинофестивал във Венеция.

Съзряването и еманципацията на млада жена през един фантастичен 19-и век е в центъра на историята, а в главната героиня Бела Бакстър се превъплъщава великолепно Ема Стоун, която Лантимос вече е режисирал във „Фаворитката“. Тук тя е момиче, върнато към живот от брилянтния и неортодоксален учен, изигран от Уилям Дефо. Филмът се прицелва в надпреварата за „Оскар“. Главната актриса отсъстваше от форума заради стачката в Холивуд, но Лантимос не я забрави: „Този ​​филм е Ема Стоун!“, каза режисьорът. Лентата ще открие на 6 октомври деветото издание на кино-литературния фестивал „СинеЛибри“ у нас.

Връчването на наградите на 80-ото издание на Международния кинофестивал във Венеция – най-стария в света, започна около 18.00 ч. италианско време в Двореца на киното. Журито, оглавявано пък от най-младия президент на жури на подобен форум – режисьора Деймиън Шазел, зае местата си преди този час, като Шазел, Джейн Кемпиън и останалите членове на журито вече бяха определили носителя на голямата награда „Златен лъв 2023“, но както винаги раздаването на отличията стартира от по-незначителните към най-важните. Водеща на тържествената церемония бе „кръстницата“ на тазгодишното издание – италианската актриса Катерина Мурино.

Наградата на зрителите спечели филмът „Щастие“ – режисьорски дебют на италианската актриса Микаела Рамацоти. Историята е за едно дисфункционално семейство, в което брат и сестра се опитват взаимно да си дадат кураж в живота. Отличието си Рамацоти посвети „на всички онези, които живеят в нещастие – то може да продължи дълго, но за постигането на щастието трябва да се борим“.

Наградата „Лъв на бъдещето“ бе присъдена на китайския режисьор Лий Хонг Чи за филма му Love Is a Gun („Любовта е пистолет“).

За най-добри изпълнители в съпътстващата програма „Хоризонти“ бяха обявени монголецът Тергел Болд-Ердене за филма „Град на вятъра“ и колумбийската актриса Маргарита Роса де Франсиско за „Раят“. Актьорът е в Монголия и бе изпратил видео, с което благодари, а известната колумбийска звезда произнесе благодарностите си на италиански – нещо, което призна, че прави за първи път.

„Сребърен лъв“ за най-добра режисура получи известният италиански кинематографист Матео Гароне („Гомор“, „Пинокио“ и др.) за филма си „Аз, капитанът“ за пътя на двама сенегалски мигранти от Африка към Италия. Младият актьор в една от главните роли – Сейду Сар, пък бе премиран с актьорското отличие на името на Марчело Мастрояни.

За най-добър сценарий бяха отличени чилийците Гийермо Калдерон и Пабло Лараин за El Conde. “Не на безнаказаността” е тяхното послание, визиращо годините на военната диктатура в страната. Купа „Волпи“ за най-добър актьор и актриса заслужиха Петер Сарсгаард за участието си в мексиканския филм Memory – за 50-годишен мъж, поразен от деменция, и актрисата Кайли Спини от „Присила“ на София Копола за превъплъщението си в единствената съпруга на Краля на рока Елвис Пресли.

Голямата награда на журито е за филма “Злото не съществува” на японеца Рюсуке Хамагучи, а специалната награда на журито – за “Зелена граница” на полската режисьорка Агниешка Холанд.

Източник: segabg.com

Categories: Култура, Свят