За няколко клика повече

За няколко клика повече

Все си мислех, че дъното в българската журналистика, част от която съм и аз, вече е достигнато. Оказа се, че това изобщо не е така.

Повод да променя мнението си е днешната “дописка” за загиналите футболни фенове. Уточняват дори в заглавието, че били левскари.

Не зная чия празна тиква е измъдрила първа тази сутрин да слага в заглавие “фенове на “Левски”, не съм правил детайлно проучване, няма и да правя. Но е факт, че като видяха този “бисер на репортажната журналистика” и останалите медии като папагали, в един глас, го преписаха, барабар с безумното заглавие. Без грам да помислят.

И защо, бе, аланкоолу? Как не ти трепна ръката или поне една мозъчна клетка, преди да дри/аснеш това? Загинали били левскари…
Че има ли значение от кой отбор са? Как може да ги делите? Нали са хора и българи. Хора, които срещаш всеки ден в магазина, на улицата, в службата, на стадиона…

Или за повече четения сте турнали такова заглавие? За няколко клика повече…Имаше навремето един прекрасен уестърн  – “За няколко долара повече” (Per qualche dollaro in più), с режисьор великият Серджо Леоне. С участието на Клинт Истууд, Джан Мария Волонте, Клаус Кински, а музиката беше на незабравимия Енио Мориконе.

Та и в нашият случай така…Решили хорицата, че ако лепнат едно “по-така” заглавие, ще “цъкат” читателите повече. Да, и какво, ако е така? Моралът къде е, човещината къде отлетя? Те по-малко ли струват от няколко клика повече?

Има много загинали в необявената война по пътищата, 90 процента съм сигурен, че огромна част от тях приживе са обичали футбола и са давали сърцата си за някой футболен отбор от България.

Но никога досега журналисти не са писали: “Загина моторист, фен на Локомотив”,
“В зверска катастрофа си отиде ултрас на Берое” и т.н.

Колко ли фенове на “Ботев”, “Черно море”  и ЦСКА са загинали довчера? Някой преброи ли ги?? Мир на праха им, да е светла паметта им…

Разберете, колеги: Смъртта няма цветове! В трагедията и когато се изправим пред Всевишния всички сме равни!

Най-искрени съболезнования на семействата и близките на загиналите…И Бог да пази българската журналистика от такива журналисти!

 

Милен ДИМИТРОВ