Инж. Димитър Димов за значението на „Зеленият коридор на здравето“

Инж. Димитър Димов за значението на „Зеленият коридор на здравето“

„Зеленият коридор на здравето“ е изключително значим и визионерски проект за столицата и район “Надежда”.

Обособяваме едно основно трасе с дължина над 2.5 км. и площ 7300 кв.м., което включва осем подобекта – амфитеатър, градски парк, учебна оранжерия, детски площадки, реконструкция на съществуващ пешеходен мост, спортни площадки и паркинг. Фокусът е върху два основни елемента – трансформиране на зелени градски пространства и създаване на зелени пешеходни връзки. От огромно значение за развитието на идеите е активното участие на местните жители от район „Надежда“, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на “първа копка” на един от обектите днес.
На церемонията присъстваха още Георги Валентинов Георгиев ,председател на СОС, Татяна Георгиева/Tatyana Georgieva , общински съветник, районни кметове от 25 МИР, общински съветници и много граждани.

🚶‍♂️🚶‍♀️„Пешеходната връзка по проект УРБиНАТ ще свързва отделните квартали в район „Надежда“. Зеленото трасе е от парк „Надежда“ до Северен парк, които обновихме изцяло през последните години“, каза още кметът на града.

💚 „Зеленият коридор на здравето“ представя нашата визия за управление на града и приобщаване на градската среда към климатичните условия. Следваме новите политики за управление на градовете, които са свързани с адаптацията към климатичните условия“, допълни тя.

👉„Предвиждаме ремонт на съществуващи настилки, монтиране на нови пейки, кошчета, елементи и пространства, които ще осигурят възможност за отдих, спорт и забавление на хората в „Надежда“. Важно е да се отбележи, че няма да има ново строителство, а ще бъде изградена пешеходна връзка между кварталите.”, каза арх. Здравко Здравков, Главен архитект и ръководител на проекта.


💧Изклютелно важен е ремонта и почистването на сондажа с минералната вода, който се намира в двора на 15 СУ „Адам Мицкевич“. Там ще бъде изградена открита класна стая с Оражерия, по проект предоставен от испански архитекти.
👏„Смятам, че това е правилният начин за управлението на града – с провеждане на студентски конкурси и финансиране с европейски средства“, каза още арх. Здравков. „Друг важен момент е, че връзката по кварталите е обществено консултирана. Екипът ни получи само положетелна обратна връзка от останалите международни партнъори.“, допълния ръководителят на проекта.


💯Успешното изпълнение на проекта и комуникация с останалите международни партньори е заслуга на ръководителя на проект УРБиНАТ арх. Здравко Здравков, координаторът арх. Николай Каменов , на екипа район „Надежда“ и академичните парнъори от Университет по архитектура, строителство и геодезия.
ℹ️Проект УРБиНАТ е международен научно-изследователски проект, в който участват над 10 европейски града. Финансирането е безвъзмездно – 100% грант, предоставен по програма Хоризонт 2020 на Европейския съюз. Академичен партньор на Столична община е Университет по архитектура, строителство и геодезия. Проектните дейности ще приключат през пролетта на 2024 година.