Започна строителството на зеления коридор в район “Надежда” (СНИМКИ)

Започна строителството на зеления коридор в район “Надежда” (СНИМКИ)

Започна строителството на зеления коридор в район “Надежда”, който ще свързва парк Надежда със Северен парк.

🌳🚶С този проект се създава възможност за пешеходно придвижване в зелена инфраструктура. Идеята е да се подобри градската свързаност между паркове, градини, училища и градски транспорт, чрез зелени коридори.
✅ Обособява се едно основно трасе с дължина над 2.5 км. и площ 7300 кв.м., което включва осем подобекта – амфитеатър, градски парк, учебна оранжерия, детски площадки, реконструкция на съществуващ пешеходен мост, спортни площадки и паркинг. По цялото протежение на зеления коридор ще се създадат елементи за отдих, екологични пейки, кошчета, ще се подмени вече съществуващата настилка.
🌷До 15 СУ “Адам Мицкевич” ще се изпълни проект за учебна оранжерия. Тя ще се отоплява изцяло от минералната вода от сондажа, който се намира в близост.

 

🇪🇺Проектът е одобрен и финансиран изцяло и безвъзмездно от програмата на Европейската комисия Хоризонт 2020 – Проект УРБиНАТ, по която участваме с други големи европейски градове-партньори като Барселона, Копенхаген и др.
👉 Заслугите за новия зелен коридор са на кмета Йорданка Фандъкова – Yordanka Fandakova, главния архитект Здравко Здравков, който е ръководител на проекта, на кмета на район Надежда Инж. Димитър Димов-Dipl Eng Dimitar Dimov и общинския съветник Татяна Георгиева/Tatyana Georgieva, на които благодаря за активната работа. В подготовката на това ново градско решение участваха гражданите от кварталите „Толстой“, „Свобода“, „Надежда“ 2 и 4 и „Триъгълника, на които сме признателни за отговорното отношение към града. На терен днес бяха и студентите от първи курс и преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия UACEG – УАСГ, които ни помагат в изпълнението на проекта.