Обсъдиха в Илиянци реконструкцията на бул. “Рожен” и други спешни въпроси в района

Обсъдиха в Илиянци реконструкцията на бул. “Рожен” и други спешни въпроси в района

Ползотворна и позитивна беше информационната среща с жители на кв. Илиянци, в която участва кметът на район “Надежда” инж. Димитър Димов, заедно с Георги Георгиев, председател на Столичен общински съвет, Татяна Георгиева, общински съветник , и инж. Ангел Джоргов, заместник-кмет на Столична община, в направление „Обществено строителство“.

Очаквано, най-голям интерес предизвика темата за реконструкцията на бул. “Рожен”, която беше подробно разяснена от инж. Джоргов.

„Процедурата за реализирането на този ключов обект започна преди близо 10 години и премина през редица стъпки, сред които отчуждителни процедури. Проведохме обществена поръчка и вече има сключен договор с изпълнител. Очаква се изпълнението на предвидените дейности да започне през есента на тази година. Финансирането е осигурено в рамките на инвестиционния заем, който Столична община получи от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

По време на срещата бяха представени заложените дейности в проекта: изграждане на голям булевард с широки тротоари, с по две или три ленти, също така и локални платна. Сред строителните работи е изграждане на нови канали, водопроводи, настилка с унипаваж и ново осветление. Срокът за изпълнение е 349 дни, тоест, някъде след около 1 година трябва да приключи строителството.

Инж. Джоргов обясни, че ще бъдат осигурени заместващи автобуси, които да обслужват временно обозначени спирки. Той ги увери, че въведените промени ще бъдат предварително обявени, поне няколко седмици преди да започне строителството. За улеснение на гражданите, ще бъдат публикувани карти с въведените временни промени, които ще бъдат публикувани на страницата на Столична община и в сайта на район „Надежда“. Не се планира затваряне на движението по частта от бул. „Рожен“, която беше ремонтирана. За по -тежките кръстовища са предвидени сфетофари.

Предвидена е велоалея, която ще преминава през бул. „Рожен“ до надлез „Надежда“. Актуална информация за въвеждането на временна организация на движението, и промяна в маршрута на трамвайните линии, поискаха присъстващите от ръководството на Столична община.

Присъстващите се запознаха и с транспортно-комуникационен план за реконструкцията на бул. „Рожен” в участъка от моста на р. Блато до „Софийски околовръстен път”, включително кръстовището на бул. „Рожен” със „Софийски околовръстен път”, район „Надежда” и район „Нови Искър”. Инж. Ангел Джоргов обясни, че има сключен договор за проектиране. Срокът за изпълнение е малко повече от месец, след което предстои съгласуване на проекта и издаване на разрешение за строеж.

Сред другите важни теми, които обсъдихме с местните жители в кв. Илиянци бяха:
-️ започваме основна реконструкция на детска и спортна площадка в градинка за обществено ползване в кв. Илиянци -център (заключена между бул. Рожен, ул. Махония, ул. Жасмин и ул. Хортензия).
-️започваме строително-монтажни дейности на ограда, дворно пространство и прилежащи тротоари на 98 Начално училище “Св. Св. Кирил и Методий”.
-️ започваме строително-монтажни дейности на ограда и прилежащи тротоари на 83 ДГ “Славейче” (основна сграда)
-️ преди месец месец и половина е приет проект за реновиране на бул. „Рожен“ в посока „Илиянци“
-️ Предвидени са финансови средства по програма за изграждане на тротоарната мрежа в кв. Илиянци.
-️  първата стъпка за осигуряване на нов терен за преместване на Митницата от бул. Рожен вене е направена

Председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев каза: „Благодаря на всички, че отделихте от личното си време, за да се запознаете с предстоящите обществено значими проекти в кв. Илиянци“. Заедно с колегите общински съветници и част от районните кметове работим усърдно, за да разрешим належащите проблеми в отделните части на града. Наясно сме, че те са много, но Ви уверявам, че полагаме огромни усилия, за да ги разрешим. И аз като Вас смятах, че проблемите се решават лесно и за отрицателно кратко време, затова станах и общински съветник. Но установих, че работата на терен е много по-трудна и процедурите могат да продължат по-дълго, отколкото очакват всички. Преминахме основните стъпки за реализиране

След като инж. Ангел Джоргов ви запозна с основните теми, бих искал да Ви информирам, че по отношение на реконструкцията на бул. „Рожен“, поемам ангажимент да обсъдим и намерим обходен маршрут, докато приключи строителството. Относно изграждането на канализация, той напомни, че Столична община кандидатства по Плана за възстановяване и устойчивост, но за съжаление част от одобрените столични райони бяха премахнати.

Общинският съветник Татяна Георгиева подчерта, че с колегите и срещат разбиране и внимание към всеки район от новия председател на СОС.
“Работим динамично, с една обща цел – да променяме града в положителна посока”, каза тя.
Георгиева подчерта, че се надява всеки един от заложените проекти да бъде реализиран и допълни, че в лицето на местната и общинска власт, имат партньор, към когото могат винаги да се обърнат, за разрешаване на обществени проблеми.

“Благодаря на местните жители за сериозния интерес, конструктивния диалог и поставените въпроси. Вярвам, че екипността в работата ни със Столична община и Столичен общински съвет ще допринесе за разрешаването им”, каза накрая на срещата инж. Димов.

Георги Валентинов Георгиев
Татяна Георгиева/Tatyana Georgieva