Президентът Радев към Зеленски: Не подкрепям предоставянето на боеприпаси (ВИДЕО)

Президентът Радев към Зеленски: Не подкрепям предоставянето на боеприпаси (ВИДЕО)

“Искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна и с жертвите от тази жестока война, която бушува и в момента. Още в първия ден аз заклеймих агресията срещу вашата страна. В първите месец България подаде ръка на хиляди граждани на Украйна, и много от тях продължават да бъдат под закрилата на българската държава”, заяви президентът Румен Радев.

Радев заяви, че не подкрепя да се предоставят български въоръжения на Украйна: “Защото и аз като вас като президент и върховен главнокомандващ имам ясни отговорности отбранителните способности на въоръжените сили на България да не отслабват защото средата е достатъчно тревожна и в нашия регион”.

Рискът за сигурността и мира в Европа расте, включително рискът от радиоактивно замърсяване. По думите му конфликтът се превръща в изтощение, в глобален сблъсък, изостря и социалното напрежение.

Продължавам да твърдя, че този конфликт няма военно решение и все повече и повече оръжие трудно води до това решение. Българският президент се обяви за последователни усилия за деескалация на конфликта, прекратяване на огъня и намиране на решение чрез дипломация.

Украинският президент Зеленски подчерта благодарността си за това, че България е подслонила много украинци. Хората на България разбират, че това не е конфликт, а война, коментира той.

“Ако това е конфликт, държавата няма да се напуска от милиони хора. Имаме това право, защото войната е на наша територия. Много благодаря, че днес яха подписани важни декларации в областта на енергетиката. Един от опитите за шантаж на БФ е чрез цените на енергоносителите е после чрез презвемането на Запорожката АЕЦ”, обяви Зеленски.

Превземането на тази централа също не е конфликт, а война. Зеленски заяви, че тази война не се води за изтощение на света, а за избиване на украински граждани.

По повод думите на Радев че не подкрепя предоставянето на оръжие за Украйна, Зеленски попита – не подкрепяте за да не отслабне вашата армия или не подкрепяте усилването на Украйна?

“Вашата армия и всичко каквото имате ще бъде недостатъчно да воювате с Русия, ако дойде тук. Не защото имате слаба армия, тя е добра. но би било недостатъчно да воювате против държава от 160 милиона души”.

Източник: БНТ