Латински рицари основават Орландовци и Пасарел

Латински рицари основават Орландовци и Пасарел

След поражението на кръстоносците край Одрид през април 1205 г. великият цар Калоян отвежда много знатни пленници в българските земи. Предводителят на похода и латински император Балдуин Фландърски е затворен в Търново, в т.нар “Балдуинова кула”.

За съдбата му по-късно се носят истински легенди, коя от коя по-атрактивни. Според свидетелства на пратеник на римския папа в търновския двор от средата на XIII в. хубавият Балдуин приключва живота си по злощастен начин. Знатният пленник се забърква в любовна авантюра с царицата, съпруга на Калоян.

Ревнивият съпруг нарежда незабавно бившия император да бъде екзекутиран. Според едната версия Балдуин е удушен в тъмницата, а според друга – лично българският цар с брадва го убива.

А колкото до пленените балдуинови рицари…

Четирима от тях стават даже приближени на Калоян. Владетелят даже им дава поземлени владения и ги поставя да пазят важни проходи начело на военни отряди.

Маркиз Дьо Сент Бьов владее Искърския пролом, отдето води началото си и сегашната гара и селище Бов.

Граф Орландо поема охраната на подстъпите към София  – основава и днешния кв. Орландовци.

Конт Дьо Фрей е назначен край пътя за Радомир, отдето с. Кондофрей, Радомирско.


Барон Арел пък управлява крепост по важния път за Самоков, отдето Пасарел, Пас Арел (проход на Арел).


Между другото  – западно от Искъра има връх Балдуин, а източно от Искъра също има връх с това име.

Това е любопитна, интересна хипотеза, която обаче все още не е потвърдена от сериозни доказателства и археологически находки.

Все пак си заслужава да се замислимпо този въпрос. Неведнъж историята ни е поднасяла какви ли не изненади. Считани за легендарни свидетелства са се оказвали истина. Справка: легендарната Троя и съдбата на нейния “откривател” Шлиман.