Шок в “Надежда”: Иван Василев хвърли кърпата, оттегля се от “Локомотив” (ВИДЕО)

Шок в “Надежда”: Иван Василев хвърли кърпата, оттегля се от “Локомотив” (ВИДЕО)

Собственикът на Локомотив (София) Иван Василев обяви в ексклузивно интервю, че се оттегля от клуба!

Бизнесменът е афектиран заради зачестилите нападки на фенове на “железничарите” по негов адрес, а случилото се вчера при загубата като гост с 1:2 от Ботев (Враца) преля чашата. В агитката на Локомотив разпънаха транспарант с надпис “Иване, не те ли е срам? Господ гледа!”.

“Ето, отговарям им – не ме е срам! Напротив – гордея се с това, което съм направил, което сме създали с моя екип. И ще си отида с гордо вдигната глава. Аз не съм продажник и никога не съм бил”, каза Василев.

Той обаче е категоричен пред БЛИЦ TV, че оставя Локомотив и добави, че няма връщане назад. Нещо повече – Василев дори обяви, че повече няма да стъпи на стадион “Локомотив”.

– Г-н Василев, какво се случва с Локомотив (София), след като вчера загубихте и от Ботев (Враца)? Феновете имат съмнения у вас, искате ли нещо да им кажете?
– Какво се случва? Трябва да се обърнете към треньорите. При нас като ръководство всичко е нормално и е наред. А това, че имаме негативни резултати действително това е много лошо и никой не го желае – нито аз, нито Управителния съвет, нито абсолютно никой. За съжаление, футбол е, има победи, има и загуби. Проблемът е, че има загуби, които действително не ми харесват. Визирам срещата с Хебър, за което феновете ме обвиняват, че съм дам мача.
– Загубихте с 1:4 от Хeбър, сигурно ви обиждат обвиненията им?
– Разбира се, че съм обиден. Аз съм първо честен човек. Никога не бих дал мач. Ако знаете как се дава мач. На треньорите нито им се бъркам в състава, нито каква ротация да правят, нито им казвам кой да играе. Последен научавам състава. И как се продава един мач, искам да питам феновете? Иван Василев решава да продава мача и какво? Влиза и казва на момчетата в съблекалнята днес ще паднете с 1:4 или с 0:1… Това е абсолютно немислимо. Второ – ние имаме осем чужденци в отбора и още 17 футболисти на трудов договор. Това са 25 човека на трудов договор. Просто е невъзможно да се случи това, в което феновете ме обвиняват. И заради това, в което ме обвиняват, съм взел решението. Аз съм човек с чест и заради това излизам пред вас – да си запазя честта. Искам и комисията по етика и феърплей да се самосезира, случаят да бъде изчистен и да видят, че аз нямам нищо общо със загубата. На всеки се случва да загуби. Да, натрупаха се загуби, за всичко ли съм виновен аз? 0:6 с ЦСКА 1948, тото съм си бил играл с г-н Найденов. Тото не съм играл през живота ми. Губим от Ботев (Враца), пак ли Иван Василев е виновен? Пак ли продадох мача?

– След срамното 0:6 от ЦСКА 1948 се заканихте да вземете мерки, глобихте ли футболистите?
– Имаше глоби за играчите. Следващият мач играха прилично с Пирин и впоследствие се случи това с Хебър. Аз дори не бях на мача, бях в чужбина. Доколкото чувам първото полувреме са играли добре, второто не знам какво е станало. Не мога да виня никой.
– Не може да се каже, че Локомотив е слаб отбор, като се има предвид резултатите ви от есента, когато победихте Лудогорец, Левски, направихте равен с ЦСКА. Как се стигна до този срив и треньорите какво ви казват?
– След зимната подготовка ръководството бяхме притеснени от поведението на играчите, от това, което правят. Действително притесненията ни се оказаха правилни. Но за съжаление това е футболът – вторият полусезон е винаги по-тежък. Всеки прави сметка какво ще вземе. Някои се борят да не изпаднат, други за шампионската титла, за първата шестица. Може би добрите резултати от есента повлияха негативно. Защото може би сме в средата на таблицата и футболистите се поуспокоиха. Но не виня абсолютно никой.

– Но все пак някой е виновен, какви мерки смятате да вземете?
– Както изглежда виновният съм аз. Рибата се вмирисва откъм главата. Нормално да е така. Защо съм виновен? Защото съм осигурил всичко, защото направих – аз и екипът ми – Бойчо Величков, Иво Котев, Веско Стоянов, Иво Паргов, Вальо Николов. Направихме от бурени една хубава база. Създадохме всичко това, ние сме го създали. Аз съм бил двигателя на всичко. И за съжаление плакат – дали ме е срам? Отговарям на феновете – не, не ме е срам! Напротив – гордея се с това, което съм направил, което сме създали с моя екип. И ще си отида с гордо вдигната глава! Аз не съм продажник и никога не съм бил. Попитайте треньорите и футболистите. Преди мач отивам да ги мотивирам – както с бонуси, така и с… Дали един път съм казал “паднете”? Не го заслужавам това, не го заслужава моето семейство. Аз имам доблест. Те опетниха името ми.

– Знаем какви грозни сцени имаше и след мача с ЦСКА 1948…
– Не само тогава. Това са години наред. Едни хора, които не знам… всеки им е виновен.

– А откъде идва тази атака, знаете ли нещо?
– Не зная и не ме интересува. Може би идва…

– През годините е имало неприятни случки между вас и феновете, какво са ви причинявали?
– О, много неприятни случки. Не знам аз какво съм им причинил, след като създавам блага. Явно аз съм лошият човек, който прави. Знам едно – че благодарност няма никъде и аз я видях тази благодарност. Трябваше ми една добра дума, която не получих от тях в продължение на 8 години. Та осветление, та какви неща за осветление… че съм бил лъжец като Гигов. Не дадоха кредит на клуба, аз лично изтеглих кредит и осветлението на стадион “Локомотив” е платено. Локомотив е един от малкото клубове, които не дължат една стотинка заплата. Една стотинка никъде – нито на НАП, нито на никой… За съжаление две топки не сме получили за децата. Това всичко е благодарение на спонсора – “Бетано”, на които благодаря, на Веско Стоянов и аз.

– Какво е обяснението на треньорите за лошите резултати и Станислав Генчев запазва ли поста си?
– Той си е треньор на Локомотив, има договор до края на сезона. Управителният съвет след това да решава. Имам доверие в треньорите и момчетата.

– След като елиминирахте Славия за Купата на България, се заговори, че може да спечелите трофея. Ако елиминирате ЦСКА 1948 в реванша, ако чудото се случи, бихте ли размислили и да останете в Локомотив?
– Не, мисля, че не.

– Ако феновете ви се извинят?
– Не, не. Много пъти се извиняваха. Част от феновете, искам да подчертая, защото от цяла България ми се обаждат, не са само тези, които виждате тук на стадиона. Имаме в цялата страна. Навремето, когато играехме с Бойчо Величков, имаше по 10-15 хиляди средно на мач. А сега за извинение не можем от билети да си платим охраната. А за глобите не искам да говоря – побоища, чупене, то е всяка година. Премълчавал съм всичките тези неща, но това вчера, където направиха – да омаскарят мен и семейството ми, вече беше краят. Ако целят нещо, ето – сега имат златен шанс.

– Има ли кандидат за нов собственик на Локомотив?
– Ще търся, досега не съм търсил. И колегите от ръководството да търсят. Първи юни е след един месец. Има достатъчно време да търсим. Да се надяваме, че ще намерим хора, спонсори. Но аз повече с футбол няма да се занимавам. Отделих си най-хубавите години от живота – 8 г. След един месец ставам на 63. Да ме омаскарят без за нищо да съм виновен, благодарност никаква… Само проблеми. Не мисля, че има връщане назад. Много е голяма горчилката у мен.

– Какво искате да кажете на феновете, на тези, които са срещу вас?
– Да внимават, че следващият, който дойде, може и да не ги изчака. Защото те не са голяма маса. Само знаят да правят вреди и проблеми. Без да се замислят. Това ли са радетелите на Локомотив (София) – да чупят и да създават проблеми? Вместо да са като публиката на Левски и др. Вървят срещу любимия си клуб. И как може да обвиниш един човек, че е продал мач? Как го продадох? Аз влязох и играх… казах на всички футболисти и ръководството “днес ще паднете с 0:6”. Аз не мога да разбера… Но феновете не го мислят. Попитайте треньорите и изпълнителите. И истината ще излезе наяве. Най-лесно е да се обвинява невинен човек. Това ли им е благодарността към мен? Не, нали. Обиден съм, много съм обиден. Имам чест. На 62 години никога не съм лъгал и откраднал, всичко е с честен труд. Защото съм локомотивец, тогава се съгласих да взема клуба, но сега съжалявам. Тогава феновете ме навиваха, два пъти им отказах. Но понеже децата ми са също локомотивци, казаха ми: “Татко, не може да оставим децата в школата”. Тръгнахме на мисия, която изпълнихме. Оттук нататък феновете са отговорни за всичко, което се случва тук. Аз повече няма да идвам на стадион “Локомотив”. Това ми беше последният ден тук.

– А няма ли да посещавате стадиона като фен?
– Не, категоричен съм. Обидата е обида не само към мен, а и към моето семейство. Лишавал съм ги с години, а можех да си ходя по почивки. Всичко давах за отбора. Всичко с плащанията ни е изрядно. Всичко е било за отбора – мой минус, техен плюс. И за съжаление виждате какво се случва. Това е благодарността на българина. Докато сме така – да хейтваме някой, да го обиждаме и пренебрегваме, нито футбол ще имаме, нито държава.

Дай Боже да се оттегля с Купа на България. Искам да се случи, все пак ще бъда част от този успех.

– След оттеглянето ви може ли “Бетано” да се нагърби с тежката задача да издържа клуба?
– Съмнявам се, абсурд. След оттеглянето ми се съмнявам дали ще продължат. За съжалание отделих много средства и много мъки – аз и екипът ми. Всички от екипа ми са честни и почтени.

– Имало ли е случаи да ви забиват нож в гърба?
– От ръководството не. Футболисти е имало, може би и сега ми го забиват, но това са неща, които не могат да се докажат.


ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Categories: Футбол