Ърбан шампиони със супер атракции в Северния парк (СНИМКИ)

Ърбан шампиони със супер атракции в Северния парк (СНИМКИ)

Виртуозите в така модерните напоследък градски спортове представиха уникално шоу в изцяло обновения наскоро Северен парк на столицата. Спортният празник обедини 4 национални надпревари в популярните и обичани от младите напоследък ърбан дисциплини.

В продължение на два дни зрителите се насладиха на спиращите дъха изпълнения на най-добрите в България в брейк танците, стрийт фитнеса, баскетбола 3х3 и градския паркур. За втора поредна пролет организаторите от „София – европейска столица на спорта“ и партньорите от съответните федерации преместиха фестивала в наскоро реновирания Северен парк, където  динамиката и емоциите са на макс с няколко от най-предпочитаните сред младите градски активности.

На официалното откриване на Ърбан зоната под мотото „Спортувай в твоя град“ присъстваха Мирослав Боршош – зам.-кмет на Столична община, Татяна Георгиева – председател на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община, Димитър Димов – кмет на Район Надежда, Анатоли Илиев – зам.-председател на „София – европейска столица на спорта“, Владимир Митов – общински съветник, Йордан Йовчев – легенда в спортната гимнастика и основен двигател на стрийт фитнеса у нас, Калин Калинов – председател на Българската брейк федерация, световните медалисти в стрийт фитнеса Стефан Еротеев и Даниел Христов и др. Всички те приветстваха участници и зрители, като си пожелаха повече подобни инициатива в полза на гражданите и гостите на града.

Присъстващите дълго аплодираха супер емоционалните изпълненията на балет “Веда Джуниър” с ръководители Оливера Спасова и Яна Никова.

Веднага след това сцената бе „превзета“ от брейкърите, за които турнирът е световна квалификация за младите. В София са представители на водещите школи от цяла България. Състезанията определят участниците на световния фестивал в Любляна, той е със статут на шампионат на планетата и е насрочен за 2 и 3 юни. Първи на сцената със спиращи дъха изпълнения се представиха участниците в младежките квалификации индивидуално и отборно за до 18-годишни, последваха солови надигравания за възрастовата група над 18 г., както и „all style“ турнир. Брейк виртуозите се оценяват от специално пристигналите за турнира елитни съдии от Куба и Германия, те ръководят заедно с наши водещи рефери. Музиката подбират нашумелите DJ Анатоли Джоков – Джоката и Димитър Андреев – Lalri, а водещи на събитието са Кристофър и самият президент на Българската федерация Калин Калинов. Организатор на турнира е клуб „X-Energy Crew“.

Брейкът ще излъчи първите си олимпийски шампиони на Игрите в Париж 2024 г., а преди 5 години в Буенос Айрес дебютно бе демонстративен спорт на младежката олимпиада.

Огромен интерес предизвика турнир по баскетбол 3х3, който отново е открито градско първенство. Сезонът в една от най-атрактивните баскетболни дисциплини е на прага и сега през уикенда главни действащи лица са момчета, родени през 2006 и 2007 г. Турнирът има задължителен характер за участие за всички столични клубове, които са с отбори в тази възрастова група. Една от целите на надпреварите е подбор на състезатели, които да сформират на национален отбор за участие в квалификациите за момчета до 17-годишна възраст за Европейската купа на ФИБА това лято.

В близост до голямата сцена стартираха и надпреварите на най-добрите в градския паркур. Простраството се оказа тясно да побере многото желаещи да проследят на живо и отблизо спиращите дъха изпълнения на виртуозите в този атрактивен ърбан спорт. Всички резултати и подробна информация за отделните състезания можете да намерите във интернет и фейсбук страниците на съответните федерации.

В неделя на сцената излязоха и асовете на стрийт фитнеса, най-добрите в България ще определят шампионите в първия етап за BARLIONS CUP, което е квалификация за финалното състезание, насрочено за средата на септември в рамките на София ърбан зона спорт. В неделния ден подгряващите изпълнения на състезатели до 17-годишна възраст нажежиха допълнително страстите на железните момчета в Северния парк. Лично мегазвездата Йордан Йовчев проследи изявите и отличи асовете на този спорт у нас.🤸🏀🏋️‍♂️💃👯‍♂️

Текст и снимки: Sofia 2018 – Европейска столица на спорта