Великата Верка Сидерова, която изпя “Лале ли си, зюмбюл ли си”

Великата Верка Сидерова, която изпя “Лале ли си, зюмбюл ли си”

На днешния ден великата народна певица Верка Сидерова навършва 97 г.

Родена е на 26 април 1926 г. в Добрич. „Призори съм се родила, със слънцето на изгрева, каза мама”, разказва народната певица. Обяснява, че много дълго време не е обръщала внимание на това. Майка й почива на 40 и няколко години. Когато вече е в ансамбъла като професионална певица разбира думите й – че ще има слънце в живота й.

Верка споделя, че е останала сама от девет души у дома още когато е на училищната скамейка – братята и сестрите й се оженени, баща й бил на село. „В живота нямам никаква опора от никого”, обяснява тя. През 1946 година завършва гимназия, на следващата се омъжва, през 1948 година вече има дете – син. На състезание излиза първенец и Филип Кутев я взема в Държавния ансамбъл за народни песни и танци. С него обикаля света. „Аз не бях ходила дори до Балчик, до морето”, обяснява певицата.

Рожденичката пее от малка. Любовта към песента наследява от баба си Еленка – майка на майка й. Тя обичала когато върши някаква работа да си запее, а малкото момиче се заслушвало. Вечер баба Еленка събирала внуците си – да си изпеят песен, да изиграят някоя игра. „Така съм израсла, може да се каже в едно матриархално семейство – разказва народната певица. – Баща ми дори слушаше баба каквото каже. А тя беше много умна жена”.

През 1952 г. в София печели първата си награда от участието в Национален преглед на художествената самодейност в армията. След това участва на прослушване лично при Филип Кутев и оттогава тя е част от колектива на Ансамбъла за народни песни и танци, носещ днес името на прочутия диригент и художествен ръководител. До 1983 г. тя пее в ансамбъла като солистка, в квартети и триа. Изнасяла е концерти в 29 страни от цял свят.

Много от нейните изпълнения са запазени в Златния фонд на националното радио и телевизия. Издала е компактдиск с най-известните добруджански народни песни за периода 1960 – 2000 г. Верка Сидерова е носител и на голямата награда „Нестинарка“ – за цялостна певческа кариера, на Международния фолклорен фестивал в Бургас (2004).

По повод своята 85-годишнина певицата издава авторската си книга „Лале ли си, зюмбюл ли си – моята биография“ и е удостоена с орден „Стара планина“ I първа степен (2011).

През 2014 г. получава статуетка от Първите „Годишни фолклорни награди“ посветени на Борис Машалов в категория „Цялостен принос към българския фолклор“.

Сред най-популярните ѝ песни са „Лале ли си, зюмбюл ли си“, „Изгряла е месечинка“, „Росен, Росен, зелен Росен“ и „Ситно се ‘оро зави“, а любима ѝ е „Години, години, усилни години“.