Левскар е най-обещаващият млад вратар в света

Левскар е най-обещаващият млад вратар в света

Изключително признание получи капитанът на футболния “Левски” Пламен Андреев. Той бе поставен на първо място сред най-обещаващите вратари в света в подреждане, изготвено от Международния център за спортни изследвания (CIES), цитирано от segabg.com.

В него са включени общо 200 футболисти до 20-годишна възраст, играещи в 75 първенства по цял свят. Те са подредени по коефициент, изготвен по метода на капиталовия опит. За него се вземат предвид изиграните минути в официални мачове през последната година (до днешна дата – 26.IV), спортното ниво на мачовете, както и постигнатите резултати.

Така Андреев има калкулиран коефициент 2.60, което му отрежда и първата позиция при вратарите. След него се нареждат беларусинът Андрей Кудравец от “БАТЕ Борисов” (2.45), сърбинът Велко Илич от “Бачка Топола” (2.36), американецът Гейбриъл Слонина от “Челси” с 2.21 и др.

Иначе по отделните показатели Андреев е на второ място по изиграни минути за година (2730) след Андрей Кудравец (3150). Българинът е трети по коефициент за натрупан опит (39.1) след Кудравец (44.4) и Илич (43.3). Вратарят на “Левски” е на трето място и по отношение на възрастта със своите 18 години и 4 месеца към момента. Най-млад сред обещаващите вратари е португалецът Гонсало Рибейро от “Порто” (17 г. и 3 месеца), следван от датчанина Тео Сандер от “Олборг”, който е с 1 месец по-млад от Андреев.

По-ниското качество и авторитет на българската Първа лига обаче изпращат капитана на “сините” доста назад по отношение на нивото на изиграните от него мачове – 9-о място с коефициент 59.6. Първи е руснакът Владислав Тороп от ЦСКА (Москва) със 78.8.

Забележителното е още, че със своя общ коефициент Пламен Андреев попада и в Топ 20 на най-талантливите футболисти в света до 20 години изобщо. Той е на 16-о място. Лидер сред топ талантите на тази възраст е Гави (“Барселона”) с коефициент 4.37, следван от Джуд Белингам (“Борусия”, Д) с 3.66. Третата позиция си разделят (с по 3.16) бразилецът Маркос Леонардо (“Сантос”) и португалецът Антонио Силва (“Бенфика”).

Само преди 4 месеца пък Светослав Вуцов (“Славия”) бе нареден от CIES на 10-о място сред най-обещаващите вратари в света до 21-годишна възраст.

Снимка: Булфото

Categories: Футбол
Tags: Левски