Детски градини от район “Надежда” участват в проекта “Хей, ръчички”

Детски градини от район “Надежда” участват в проекта “Хей, ръчички”

Две детски градини от район “Надежда” участват в проекта на Столична община “Хей, ръчички”, чрез който децата изучават жестов език.

Нашите представители са 170 ДГ “Пчелица” и 27 ДГ “Детска китка”.
“От 7 месеца, в 14 детски градини в София се изучава жестов език по проекта. Веднъж седмично децата учат песни на жестов език, като това ги кара да разбират и приобщават различните.”, разказа в интервю за радио София общинският съветник Анна Стойкова.

Директорът на 170 ДГ “Пчелица” Венета Ковачка сподели за опита на детската градина по проекта.
„Инициативата се приема изключително добре – както от децата, така и от родителите. В момента, в който чуха за включването ни в този пилотен проект на Столична община, родителите дадоха съгласието си“, раказа Венета Ковачка в ефира на радиото.

Тя изрази надежда в следващите години, детската градина да бъде включена и други подобни проекти на общината.
“Предлагам в часа на класа, часа по гражданско образование или часа по интереси да се осъществяват тематични дискусии с жестов преводач и глухо лице и така, учениците по интересен за тях начин да учат думи и изрази на жестов език.
По този начин ще подготвим учениците за същинското прилагане на закона когато на национално ниво се подготвят учебни помагала за изучаване на български жестов език.

Подрастващите трябва да осъзнаят колко важно е за глухите да има повече хора, знаещи жестов език и да се осъществява по-пълноценна комуникация с тях.
Надявам се, че тези дискусии ще допринесат за вземане на правилни решения и ще успеем да осъществим полезни за обществото ни проекти в училищата. “, каза още по темата Анна Стойкова.

Район “Надежда” беше един от първите столични райони, в които се проведоха срещи с представители на образователната общност, за да обсъдим възможностите за съвместна работа по тази важна тема.

https://bnr.bg/sofia/post/101805062″