Световната баскетболна федерация изхвърли Русия и пусна България на олимпиадата в Париж

Световната баскетболна федерация изхвърли Русия и пусна България на олимпиадата в Париж

Националният баскетболен отбор на България ще играе на предварителните олимпийски квалификации за Париж 2024, защото международната федерация FIBA извади от списъка Русия заради войната в Украйна.

По наредба в предквалификациите ще участват 40 мъжки отбора. 28 от тях са участниците във II кръг на световните квалификации, които не успяха да се класират за шампионата на планетата. Там Великобритания не подаде заявка и бе заменена от Хърватия по място в световната ранглиста.

Другите 12 отбора, които запълват квотата от 40, са най-високо класираните в ранглистата, които не стигнаха до II кръг на световните квалификации. И точно там България влиза на мястото на отстранената Русия.

“Първите 11 отбора са Мали (Африка); Чили, Куба и Вирджински острови (Америка); Тайван, Индонезия, Корея и Сирия (Азия); Северна Македония, Полша, Португалия от Европа като победители във всяка от съответните групи от предварителните квалификации за Евробаскет 2025. 12-ият отбор е най-добре класираният от Европа, който не е спечелил квота за световното първенство тази година. Следвайки препоръките на МОК за участието на спортисти с руски или беларуски паспорт в международни състезания, Бордът реши да не разреши регистрацията на отбора на Русия в олимпийските предквалификационни турнири на FIBA ​​2023. България, като следващия най-добре класиран европейски отбор, ще бъде последният тим, който получава право да участва”, се казва в изявлението на FIBA.

Ето и разпределението за предквалификациите по континенти:

Африка: Камерун, Гвинея, ДР Конго, Мали, Нигерия, Сенегал, Тунис и Уганда;

Северна и Южна Америка: Аржентина, Бахамски о-ви, Чили, Колумбия, Куба, Панама, Уругвай и Вирджински о-ви;

Азия: Бахрейн, Тайван, Индия, Индонезия, Казахстан, Корея, Саудитска Арабия и Сирия;

Европа: Белгия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Исландия, Израел, Нидерландия, Сев.Македония, Полша, Португалия, Швеция, Турция, Украйна и България.

На 28 и 29 април ще се проведе заседание на Борда на ФИБА, на което ще бъдат определени и домакините на всеки от турнирите, като жребият за тях ще се тегли на 1 май. Предквалификациите за Париж 2024 ще се проведат в периода 12-20 август 2023 г., като петте победители от турнирите ще продължат към същинската фаза догодина.

Това решение на FIBA означава, че лятото става още по-натоварено за селекцията на треньора Росен Барчовски. Тимът ни има да играе от 19 юли до 5 август третия етап на предквалификациите за Евробаскет 2025.

Categories: Спорт