Пак гавра с ученици: Вулгарна и гнусна книжка беше представена пред деца от 4-и и 5-и клас (ВИДЕО)

Пак гавра с ученици: Вулгарна и гнусна книжка беше представена пред деца от 4-и и 5-и клас (ВИДЕО)

“Фентъзи” роман (по-скоро нелепа тънка книжка) с нецензурни изрази и сексуално съдържание е бил представен пред деца в четвърти и пети клас. За това алармираха родители от Хасково.

Книгата не е част от учебната програма, но учениците се запознали с нея в рамките на проект, който насърчава четенето.

Организаторите на инициативата изтеглиха заглавието от програмата, която представят в училищата в страната.

Книжката “Да пробудиш драконче” е представена пред учениците от 4 и 5 клас в рамките на проект, одобрен от Министерството на образованието. Някои от децата дори си купили фентъзи романа.

“Децата четат неща в книжка, одобрена от МОН, където се говори за отлежало винце, за еди си каква отпуснала душата на Радослав, хайде да пиеме бира, за стриптийзьорки и … и не мога да продължа, защото не става за ефир думата. Казвате, че тази книжка е подходяща за деца в начален етап на образование? Извинявайте, ама ние имаме различни разбирания”, казва Станимир Стоянов – родител.

Веднага щом разбрали, че има недоволни родители, организаторите изтеглили от програмата заглавието, което е от 10 години на пазара и е сред най–продаваните фентъзи романи.

“Приемаме, че има текст, който не се харесва на определени хора, съгласяваме се с тях, с техните аргументи и сменяме книгата. Внимателно подбираме книгите, в инициативата имаме екип, който го прави. Явно са допуснали пропуски. Единственият недостатък в случая е това, че книгата не е за тази възраст, а за по-голяма възраст. Не смятам, че е кой знае какъв проблем, за да се прави от мухата слон”, казва Константин-Кирил Иванов – инициатор на “Разказвачът на приказки”. (Човек да се чуди и мае този индивид идиот ли е, или се прави на такъв – б.р.)

Родителите подчертаха, че не са против инициативата, която насърчава четенето сред децата. А само срещу това подобни текстове да стигат до децата им. И попитаха кой носи отговорност за това.

От Министерството на образованието обясниха, че те не одобряват конкретните произведения, включени в инициативата “Разказвачът на приказки”. И отговорността за подбора на авторите и текстовете, е изцяло на организаторите. Ведомството е подкрепило четенията само принципно, с писмо, изпратено през 2020 г.

ВИДЕО ПО СЛУЧАЯ ВИЖТЕ – ТУК!

Източник: БНТ