Енергийният министър: Радиация от АЕЦ “Козлодуй” не изтича, имаше теч в един от парогенераторите

Енергийният министър: Радиация от АЕЦ “Козлодуй” не изтича, имаше теч в един от парогенераторите

Повредата в Шести блок на Атомната електроцентрала (АЕЦ) “Козлодуй” е открита и вече се отстранява, очаква се в следващите дни да бъде въведен в експлоатация.

Това съобщи в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви министърът на енергетиката в служебното правителство Росен Христов.

“Шести блок излезе в авариен ремонт заради теч в един от парогенераторите – проблем, който съществуваше и миналата година. Побързахме да направим този авариен ремонт заради планирания ремонт на пети блок, за да не рискуваме по този начин двата блока да излязат от системата по едно и също време.

Радиация не изтича, изтичането е десет пъти под нормата.

Изключихме превантивно Шести блок в период на изключително ниска консумация, ниски цени на електроенергия, голямо производство от ВЕИ-та от Румъния, така че евентуално да имаме минимални пропуснати печалби за периода, посочи Росен Христов.

– Липсва оборудване, с което да се направи обстойно обследване на парогенератора. „Оборудването е със срок на доставка година и половина, няколко фирми в света могат да го изработят – това са специални сонди. Този парогенератор има проблеми още от самото начало, при инсталацията му поради авария са допуснати някои отклонения от правилното му въвеждане, може би заради това дава дефекти по-често.”

Според него този парогенератор има нужда от мащабна рехабилитация, която в идеалния вариант трябва да бъде извършена паралелно с плановия ремонт на шести блок. „Надявам се докогато е планиран този ремонт, да получим необходимото оборудване, така че да направим една мащабна рехабилитация. Вече е получена дерогацията за резервни части от Русия. Става въпрос за чести, за които нямаме алтернатива в момента, както и за някои услуги, от които все още зависим. За момента сме осигурили експлоатацията на шести блок и няма опасност от сътресения“, заяви Росен Христов.