Тотото инвестира над 25 млн. лева в лотария, пунктове и реклама

Тотото инвестира над 25 млн. лева в лотария, пунктове и реклама

Българският спортен тотализатор (БСТ) възнамерява да похарчи 25 500 000 лв. без ДДС за разпечатване на лотарийни билети, ремонт на стари и изграждане на нови тото пунктове, както и за реклама. Това става ясно от регистъра с обществените поръчки на държавното предприятие.

Най-много пари са заделени за доставка и отпечатване на талони за участие в различни разновидности на моментните лотарийни игри на тотализатора. Поръчката е на стойност 11 300 000 лв., като ориентировъчно количество на билетите е между 25 000 000 и 28 000 000 бр. на годишна база през следващите две години.

Държавното предприятие е изпратило покана за участие до фирмата “Демакс Ди Пи Ай” АД. Тя е предложила цена от 0,2491 лв. без ДДС за отпечатването на един талон, а за поставяне на защитен знак върху него – 0,0890 лв. Комисията, която е разгледала предложението, е решила, че то отговаря на изискванията, но все още няма информация да е подписан договор за изпълнението на обществената поръчка.

Освен това БСТ провежда конкурс за ремонт и изграждане на нови тото пунктовете в цялата страна. Предвидената сума за дейностите е 7 500 000 лв. без ДДС. Става дума за 218 пункта, като най-много са в областите София, Бургас, Пловдив, Благоевград и Варна. Срокът за изпълнението е една година. До момента участие в процедурата са заяви 10 кандидати. Предстои да бъде обявена дата на отваряне на ценовите предложения.

Държавното предприятие ще инвестира и немалка сума в реклама. Заделената сума е 6 700 000 лв. За тези пари е предвидено да бъдат сложени общо 12 билборда в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново и Благоевград. Също така ще бъдат създадени няколко рекламни клипа – 3D анимация. Ще има и интернет реклама, както и такава в регионални и печатни всекидневници. Освен това ще бъде нает минимум един инфлуенсър за популяризиране на тотото.

Пари ще бъдат похарчени и за пазарно проучване, както и за изработка на рекламни материали като химикалки, ключодържатели, календари, тефтери, USB флашки, чаши, чадъри, футболни топки, кърпи, елечета и др. Останалата част от обществената поръчка включва организиране на събития и популяризиране на програмата “Тото клуб”. Спечелилият кандидат трябва да изпълни всичко през следващите две години.

“Сега” припомня, че Българският спортен тотализатор стана монополист на лотарийните игри след промени в закона през 2020 г., които забраниха на частни компании да продават лотарийни билети. Това се случи, след като прокуратурата повдигна обвинения на хазартния бизнесмен Васил Божков, че е ощетил държавната хазна със стотици милиони левове. Това доведе и до обявяване в несъстоятелност на “Национална лотария”, която допреди няколко години беше основният печеливш от продажбата на билети за моментната лотария.

 

ОТЧЕТ

Приходите в ДП “Български спортен тотализатор” бележат ръст с 13,2% за периода септември 2022 г. – март 2023 г. спрямо предходната година, което е 23,6 млн. лв. повече приходи в абсолютна стойност, отчетоха от Министерството на младежта и спорта. БСТ бележи ръст на приходите от 7% и през първите три месеца на 2023 г. спрямо същия период на 2022 г., който идва като следствие на подобрената организация на дейността и по-сериозната активност и мобилизация на служителите и ресурсите на предприятието.

Спортното министерство отбелязва и тенденция на устойчив ръст на приходите от моментни лотарийни игри – 18,3%, където влиянието на случайни събития като размер на джакпота не оказва влияние. Общите приходи от хазартна дейност на БСТ в периода септември 2022 г. – март 2023 г. са в размер на 202,8 млн. лв., спрямо 179,2 млн. лв. за периода септември 2021 г. – март 2022 г.

Източник: segabg.com