Актуалните проекти в район “Надежда”

Актуалните проекти в район “Надежда”

Кметът на район “Надежда” инж. Димитър Димов беше гост в подкаста “Гласът на Надежда”. Ето и актуалните проекти, които ще бъдат осъществени до края на 2023 г. 

✅️До 30 юни 2023 г. ще бъде готов общественият паркинг за 207 автомобила на улиците Христо Силянов/Царевец (жк Надежда 3), заедно с нова сфетофарна уредба, велоалея и спирка на градския транспорт. Изграждаме и пешеходни подходи (при Пощенския клон и на други удобни за гражданите места). Предстои нанасянето на износващия слой асфалт, велоалеята и разчертаване на местата за паркиране. Предвижда се велоалеята, с дължина 1 км., да се свърже с тази на бул. Ломско шосе.
✅️Възложено е проектиране на ул. „Георги Стаматов“ в жк Надежда 3, за да можем да започнем работа по нейното изграждане. Планираме да направим пробив на улица „Мартина падина“ (в участъка от ул. Враил до ул. Христо Силянов) , която прави директна връзка с 24 ДГ- централна сграда. Ще преасфалтираме и части от ул. “Явор”– всичко това ще осигури по-добър и удобен достъп на жителите на Надежда 3 до основните пътни артерии.
✅️Изграждането на многоетажния паркинг на „Софийски имоти“ ЕАД в жк Надежда 1 също върви по план и се очаква да бъде завършен до м. юли 2023 г. Той е на четири нива и е за 310 автомобила. В отговор на поставен въпрос за подземно ниво, отговорих, че не е предвидено в проекта на възложителя. Надявам се, че с реализирането на този обект ще решим голяма част от проблемите с паркирането в Надежда 1.
✅️Освобождаваме общински терен в жк Триъгълника, който също предвиждаме да бъде с предназначение за паркинг.
✅️На кръстовището на ул. Бели Дунав и Царевец, ще изградим още един паркинг за около 50 автомобила, след като освободим терена от незаконен обект.
✅️Новата детска градина – филиал на 24 ДГ „Надежда“ в жк Надежда 3 ще отвори врати през есента на 2023 г. Тя ще осигури 140 нови места за децата на район „Надежда“. С нея и новият филиал на 83 ДГ за 80 деца в кв. Требич, ще успеем да преодолеем недостига на места почти напълно.
✅️Общо 5,6 млн лева от мащабната програма на Столична община за тротоари са предвидени за район „Надежда“. Те ще бъдат насочени за подобряване на пешеходния достъп – тротоари, алеи, велоалеи. Фокусът на работата ни е достъпна среда около детски градини и училища, социални институции, както и конкретни сигнали, подавани от нашите съграждани.
✅️На 3 април започваме преасфалтиране на алейната мрежа в парк „Надежда“, за което търсим финансиране от няколко години. В началото на тази седмица, премахнахме и една опасна сграда в същия парк. Предстои да обновим и пешеходния мост там, със средства от европейския проект УРБИНАТ.
✅️Започваме работа по 6 междублокови пространства, със средства осигурени от Столична община. Това са обектите:
🟢Междублоково пространства Надежда 3, при бл. 302 и бл. 303 – ремонт на съществуваща детска площадка, изграждане на стрийт фитнес площадка, обособяване на кътове за отдих, преасфалтиране на алеи, изграждане на паркинг, озеленяване
🟢Междублоково пространство в Надежда 4, при бл. 433, бл. 435 и 436 – изграждане на 1 брой спортна площадка, изграждане на 1 брой детска площадка, преасфалтиране на алеи и озеленяване, обособяване на кътове за отдих
🟢Междублоково пространство в жк Надежда 3 – ул. Царевец и бл. 333 – изграждане на 1 брой площадка за минифутбол на юг от бл. 333, рехабилитация на алеите по цялото протежение на пространството, обособяване на кътове за отдих около съществуващата детска площадка и нова спортна площадка
🟢Междублоково пространство в жк Свобода, при бл. 12,13,14 и 15 – облагородяавне на пространството чрез озеленяване и рехабилитация на алеите
🟢 жк Надежда 2 – обновяване на площадки в близост до църквата “Свети Дух”
🟢Междублоково пространство в жк Надежда 1 – при бл 101 и 102 – основна реконструкция на 1 бр. Детска площадка с две обособени зони за деца от 0 до 3 години, и за деца от 3 до 12 години, основна реконструкция на 1 брой спортна площадка за минифутбол, изграждане на 1 брой стрийт фитнес площадка, рехабилитация на алейна мрежа и облагородяване на зелени площи .
✅️Една чудесна новина за облекчаване трафика по бул. Рожен – Министерски съвет предостави 110 дка терен в район „Връбница“ на Агенция „Митници“ , за да премести своето Митническо бюро от бул. Рожен. Следващата седмица ще посетим главния архитект на София арх. Здравков, за да обсъдим предстоящите стъпки. Новата локация на Митническото бюро осигурява и добра транспортна връзка със Северна скоростна тангента. По този начин интензивният трафик на тежкотоварни камиони по бул. Рожен ще бъде намален значително.
✅️В кв. Илиянци предвиждаме също така: облагородяване на центъра на квартала, както и ремонтни дейности в двора на 98 НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – нова ограда и ремонт на дворното пространство.
✅️В кв. Требич работим по няколко обекта: започнахме дейностите по въвеждане на мерки за енергийна ефективност на основната сграда на 63 ОУ „Христо Ботев“, както и изграждане на нова многофункционална зала и нова детска градина. Срещнахме се с местната общественост, за да обсъдим предстоящите дейности, като на 4 април от 18.00 ч. планираме заключителна дискусия по темите с новата зала и градина.
‼️Без ясна национална политика в сектора енергийната ефективност на сградите, резултатите ще продължат да бъдат незадоволителни. Основен недостатък на настоящата програма на саниране е, че не се отчита възрастта на сградата-кандидат. Предимство се дава на големите блокове с РЗП над 5000 кв. м. , което ощетява блокове като тези в кв. Толстой,например. Смятам, че критериите за оценка трябва да бъдат променени или допълнени в следващите програми, за да постигнем реална промяна в сградния фонд.
‼️Столичният градски транспорт не трябва да е арена на популистки идеи – повишаването на цените на горивата, в съчетание с Ковид кризата повиши разходите и намали драстично пътникопотока. В последните години, Столична община непрекъснато дофинансира градския транспорт. Нужна е подкрепа от държавата, за за запазим социалния елемент на тарифната политика.
✅️До две седмици ще премахнем нова група незаконни гаражни клетки в жк Свобода, като същевременно започваме поетапно възстановяване на терените под вече премахнатите гаражни клетки. Планираме първо да работим в жк Надежда 1, пред бл 144.
ℹ️В отговор на конкретни сигнали от Контактен център, казах, че Столичен инспекторат направи предписание на собствениците на частен имот на ул. 222, да почистят терена си от нерегламентирани отпадъци. Имаме списък с над 20 обекта, които трябва да бъдат премахнати, сред които е и сигналът за ул. Цветан Витов. Очакваме финансиране за тази дейност, след приемането на общинския бюджет.