Емоционална среща по пилотния проект “Хей, ръчички”

Емоционална среща по пилотния проект “Хей, ръчички”

Емоционална, вдъхновяваща, и полезна – такава беше днешната среща между общинския съветник Анна Стойкова и представителите на образователната общност в район “Надежда”.

👏Над 50 експерти от нашите детски градини и училища обсъдиха със специалния гост пилотният проект на Столична община “Хей, ръчички” и възможностите за приобщаване на глухи деца към образователния процес, въвеждането на административно обслужване на глухи и сляпо-глухи граждани в районите на Столична община, и ползотворната работа на Консултативния съвет в Столична община, с участието на местната власт и представители на глухата общност.
💯 В срещата участваха още Силвана Павлова от Фондация “Развитие и интеграция“, Борис Бандев, Красимира Жечева и Росица Караджова – Председател на Младежката организация на глухите хора в България.
ℹ️Проект “Хей, ръчички” се изпълнява в 14 столични градини, сред които са две градини от “Надежда” – 170 ДГ “Пчелица” и 27 ДГ “Детска китка”. Директорът на 170 ДГ Венета Ковачка сподели пред аудиторията колко интересни са за децата ежемесечните образователни посещения на глухи актьори от театър „Мим-Арт“ към Сдружение „Тишина“ и лицензиран жестов преводач от “Фондация интеграция и развитие”.

💯Припомняме, че Столичната община е първата община, която осигурява достъпност на услугите за глухи лица. От 3 януари 2023 г. във всички административни центрове на Столична община има достъпност на глухи и сляпо-глухи хора. Те се обслужват на гише, обозначено с указателна табела . Електронният портал на Столична община вече има рубрика за глухи и сляпо-глухи хора,. Тази информация непрекъснато се обогатява от различните столични структури. Друго направление е обслужване на място на глухо или сляпо-глухо лице чрез тристранна онлайн връзка. Тя се осъществява между глухото лице на дадено гише, съответният администратор и жестов преводач, който работи в Контактния център на Столична община.

👏Поздравяваме общинския съветник Анна Стойкова за активната и последователна работа в подкрепа на глухата общност в столицата. Когато работата се превръща в лична кауза, резултатите не закъсняват. Като районен кмет се ангажирам да подкрепям усилията на екипа на Столична община за подкрепа и създаване на позитивна среда за глухите хора в България.