Унизиха екранната Мерилин със „Златна малинка“ за “Блондинка”

Унизиха екранната Мерилин със „Златна малинка“ за “Блондинка”

Най-новата екранна сага за живота на Мерилин Монро „Блондинка“ беше провъзгласена за най-лош филм на 43-ото издание на антинаградите „Златна малинка“, които по традиция се обявяват в навечерието на „Оскарите“.

Продукцията с Ана де Армас (номинирана междувременно за академична награда) в главната роля бе удостоена с признание и в категорията за най-лош сценарий, става ясно от официалния сайт на събитието. Организаторите определят драмата като женомразка и непристойна, отбелязвайки, че „Блондинка“ безсрамно експлоатира паметта на покойната кинозвезда.

С „малинка“ за водеща мъжка роля се сдоби Джаред Лето за изпълнението си в злополучния вампирски филм „Морбиус“ на Marvel. Аналогичния приз за водеща женска роля организаторите присъдиха на себе си, след като по-рано бяха номинирали 12-годишната Райън Кийра Армстронг от „Подпалвачката“ за най-лоша актриса. Протести на почитатели и обвинения в тормоз на малолетни ги принудиха да се извинят на момичето и да оттеглят номинацията, а основателят на наградите Джон Уилсън обеща, че занапред артисти под 18 години няма да бъдат номинирани.

За най-лоша женска поддържаща роля със „Златна малинка“ бе премирана Адрия Архона – партньорката на Лето в „Морбиус“. Най-лошата поддържаща мъжка роля е изпълнена от Том Ханкс в „Елвис“, където играе демоничния мениджър на Краля на рока. Той получи още една антинаграда – за най-лоша екранна комбинация, заради неговото „латексово лице“ във филма.

С наградите си Том Ханкс и Джаред Лето получават достъп до клуба на артистите едновременно носители и на „Оскар“, и на „Златна малинка“, сред които са още Еди Редмейн, Никол Кидман, Холи Бери и др.

За най-лоши режисьори бяха признати музикантът Machine Gun Kelly (Колсън Бейкър) и Мод Сън за Good Mourning.

„Безсмисленият и бездушен“ нов прочит на „Пинокио“ на Disney бе обявен за най-лош римейк. По всяка вероятно утре филмът ще се окичи с „Оскар“ за най-добра анимация.

Наградата за възстановена репутация заслужи Колин Фарел с безупречното си актьорско представяне в „Баншите от Инишерин“, след като през 2004 г. бе номиниран като най-лош актьор за „Зимна приказка в Ню Йорк“, а през 2005 г. спечели „Златна малинка“ за най-лоша мъжка главна роля като Александър Велики. Останалите претенденти в тази категория бяха Марк Уолбърг за „Отец Стю“ и Вал Килмър за изпълнението си в документалния филм „Вал“ на Netflix.

Антинаградите “Златна малинка” са учредени през 1980 г. като хумористичен антидот на холивудския награден сезон. Номинираните и победителите се избират от около 1100 членове на едноименната фондация от САЩ и още 19 страни, които се регистрират онлайн.

Източник: segabg.com