Свалиха легендата Гари Линекер от ефир заради критики по повод мигрантите

Свалиха легендата Гари Линекер от ефир заради критики по повод мигрантите

Популярното спортно предаване “Мач на деня” по Би Би Си, което се излъчва в събота, тази вечер ще бъде без водещи и експерти в студиото.

Това става след като водещият Гари Линекер бе отстранен заради негови коментари срещу антимигрантската политика на правителството в Туитър, а всички останали експерти и коментатори, свързани с предаването, отказаха да участват в знак на солидарност с водещия.

Популярният водещ и бивша футболна звезда Гари Линекер написа в Туитър, след като вътрешният министър Сюела Брейвърман обяви в парламента плановете за законодателство, позволяващо да се арестуват и депортират незаконни мигранти през Ламанша и отказ на правото им да кандидатстват за убежище, че “мярката е неизмеримо жестока политика към най-уязвимите хора на език, който не се отличава от този в нацистка Германия от 30-те години на миналия век”.

Въпреки че Линекер изрази неговото мнение в Туитър, а не използва за това пряко Би Би Си, той бе обвинен в пристрастност, защото е ярка обществена личност и е свързван с медията, твърди БНР.

Ръководството на Би Би Си заяви, че “счита последните изяви на Линекер в социалните медии за нарушение на насоките на корпорацията”. То смята, че водещият трябва да се въздържа от вземането на страна по партийни политически въпроси или да участва в политически спорове.