Не останаха пари за пътни ремонти

Не останаха пари за пътни ремонти

Българските пътища остават без поддръжка от 1 април. От този ден до края на годината няма да има нито една закърпена дупка, защото нито една пътно-строителна фирма няма договор за ремонт и поддръжка.

Това съобщи бившият регионален министър Николай Нанков на кръгла маса, организирана от Института за пътна безопасност. На форума бяха поканени и регионалните министри арх. Иван Шишков, Гроздан Караджов и арх. Виолета Комитова, но от всички дойдоха само Нанков и Комитова.

Нанков обясни, че в последните 2 години всички договори за текущ ремонт и поддръжка на пътищата са прекратени от поредицата правителства, повечето служебни. Останали са само договорите за зимното поддържане, действащи до 15 март и чиито срок е продължен до 1 април.

“Преди две седмици търговете бяха обявени, а една такава тръжна процедура отнема 7-8 месеца минимум, през които няма да има пътна поддръжка. Няма да се запълни и една дупка с т. нар. механични кърпежи. Това е въпрос на националната сигурност и час по-скоро по него трябва да се намесят всички компетентни органи”, заяви Нанков. Той посочи също, че сега обявената цена от 3,6 млрд. лева за договорите е рекордна, откакто съществува АПИ и че тя е със средно завишение на цените от 49% спрямо прекратените договори.

“Вярно е, че инфлацията е убийствена и се усеща по джоба на всеки, но НСИ казва 19,2% инфлация, а тук имаме 49%. По някои параметри – например габиони за укрепване на свлачища, имаме 266% завишение, това е 2,6 пъти повече от досегашната цена”, възмути се Нанков. Той припомни, че периода 2018-2020 г. са ремонтирани средно по 1030-1040 километра пътища годишно, докато за 2022 г. са ремонтирани 200 км по линия на текущите и основни ремонти и то по проекти, които са заварени от ГЕРБ.

“Всички виждаме, че средната лента по автомагистралите, активната лента, където е тежкият трафик, е в пъти по-лошо състояние от лявата, скоростната лента, по която често пъти дори няма никакъв проблем. Заявявам отговорно – в последната година и половина тежкият трафик, допустимото натоварване на осите не се контролира по никакъв начин.

Контролът е нулев. Той липсва. По проекта за тол системата се изградиха 120 подземни точки с вградени монтирани кантари. Целта беше да се избегне човешкият фактор – екипи на Автомобилна администрация и АПИ като спрат съответния ТИР, било то със селскостопанска продукция, с дървен материал и т. н., да се види веднага какво е натоварването на осите. И какво стана – тези кантари бяха изключени преди година и половина”, разказа още бившият министър, цитиран от в. “Труд”.

“Договорите, сключени от ГЕРБ, бяха наричани порочни, нищожни, незаконосъобразни и как ли още не. Но за тях по никакъв начин нямаше опит да бъдат прекратени, нито да бъдат санирани със съдебно решение, а от октомври миналата година по тях се плащат ударно стотици милиони. Ето това е корупционна среда – тези “лоши” договори не само, че не са прекратени, а година и половина се възлагат допълнителни и нови дейности по тях, възлагат се и нови дейности. Бизнесът е като водата, той си намира път. На някои контрагенти се платиха 100% от договорите, на други се платиха 20%, на трети се платиха 50%, те си намериха път. Това за мен е корупционната среда, която беше създадена в последната година и половина – да спреш нещо дължимо, да бавиш, да изнудваш…”, каза още Нанков. Той попита защо Шишков, който е говорил, че са порочни инхаус договорите, че било порочно да се дават даваните аванси, от 6 месеца разплаща стотици милиони и вече не е порочно.

“Значи ние ГЕРБ сме лоши, давали сме аванси, без да имаме строителни разрешения. Същият Шишков даде аванси 105 млн. лв. за същия път Русе -Велико Търново, пак без да има строителни разрешения. Аз не казвам, че има нещо незаконно нито в ин хаус процедурите, нито в даването на аванси – това са съвсем законни процедури, спазвали сме буквата и запетайката на закона. Но ние от 2 години бяхме заклеймявани, включително и от същия човек, който сега прави същото”, подчерта Нанков.

 

 

Categories: България