Изпратиха Гошо Печения с ценно флагче и сълзи (СНИМКИ)

Изпратиха Гошо Печения с ценно флагче и сълзи (СНИМКИ)

Десетки бивши съотборници, приятели и близки изпратиха в последния му път големия защитник от близкото минало Георги Стефанов – Печения.

Той почина на 70-годишна възраст след тежко заболяване. 

 

На поклонението в Централните софийски гробища дойдоха голяма част от съотборниците на Стефанов от шампионския сезон на Локомотив (София)  – 1977/1978. Сред тях бяха: Ангел Колев, Румен Горанов, Георги Бонев, Венци Арсов, Йордан Стойков – Бумбо, Бойчо Величков, босът на Локо (Сф) Иван Василев, заслужили ветерани като Евстати Донков, Наско Желев, Николай Асенов – Калаеца и др.

Дойдоха и част от футболистите от юношеския отбор на Славия, с които Печения започва кариерата си, както и бившият президент на столичния Септември – Христо Амбукели, бившият топсъдия на България Любен Ангелов, много приятели и близки…

Особено затрогващ беше жестта на Наско Желев, който постави в ковчега на своя приятел и роднина флагче на Локото от шампионския сезон на “червено-черните”…

Георги Стефанов е роден на 1 октомври 1952 г. юноша е на Славия, играл е и в Сливнишки герой (Сливница), както и в Светкавица (Търговище). Най-голяма част от кариерата му преминава в Локомотив (София). Георги е шампион с “червено-черните” през 1978 г. Основна част е от едно от най-силните поколения в историята на клуба.

Румен Горанов:
“Паснахме си идеално с Гошо, когато дойде през лятото на 1977 г. от Сливнишки герой в Локомотив. Отличен професионалист. Ще го запомня като истински боец, мъжкар. С него не трябваше да се заяждаш на терена, защото беше биткаджия страхотен. Не прощаваше на никого.”

Евстати Донков:
“Гошо беше много честно и много мъжко момче. Винаги е бил точен в отношенията си с колегти. Много добър приятел. Винаги се раздаваше за другите – и в играта, и в живота. Винаги е бил много забавен и със страхотно чувство за хумор. С това ще го запомня. Ще разкажа и нещо интересно. Аз съм юноша на Локо (Сф). През септември 1977 г. ме изпратиха да се обигравам в Сливнишки герой (Сливница). Размениха ни с Гошо Стефанов. По онова време имаше наредба, според която трябва да платиш 30 000 лв., ако вземеш футболист, който не е юноша на клуба. Поради тази причина нашето ръководство реши да ни размени. Печения пасна идеално на онзи голям тим на Локото и неслучайно станаха и шампиони. Най-слабото звено в тима беше зоната на десния бек след напускането на Тошко Гергов. Именно Стефано запълни тази празнина страхотно и играеше на много високо ниво. Светла му памет…”

Георги Бонев:
“Отиде си един страхотен човек и приятел. Изградихме перфектен синхрон в защитата на Локомотив през онези години. Разбирахме се и без думи. Даде много на Локомотив. Можеше и още да даде. Съжалявам, че някои хора от ръководството на клуба го обявиха за излишен и той си тръгна едва 29-годишен. Мъчно ми е, загубих другар…”

Йордан Стойков:
“С Гошо Стефанов се познавам още от края на 60-те години на миналия век. Играхме заедно още в ЖСК “Славия”. После имах удоволствието да му бъда съотборник и в Локомотив. Пасна като дялан камък на нашия отбор, когато дойде от Сливница. Честно, откровенно момче, истински приятел. Жалко, че си отиде…”

 Ангел Колев:
“Такива футболисти като Георги Стефанов вече няма. Мъжкар, биткаджия, не отстъпваше и на най-големите крила, срещу част от които игра навремето. Вкарваше и красиви голове. Няма да забравя един изключително важен гол, който заби на ЦСКА и спечелихме мача. Гошо беше душата на компания, веселяк, вкарваше настоение в съблекалнята. Така ще го запомня…Почивай в мир, Гошо…”

 

СЕЗОНИТЕ В ЛОКОМОТИВ:
1977/1978 – 29 мача
1978/1979 – 29 мача. 2 гола
1979/1980 – 16 мача
1980/1981 – 16 мача. 1 гол

Categories: Футбол