Адвокат на близките на убит пред “Соло”: По време на делото се случиха странни неща (ВИДЕО)

Адвокат на близките на убит пред “Соло”: По време на делото се случиха странни неща (ВИДЕО)

Не би трябвало да има пречка за връщането на Илиян Тодоров в България, тъй като страната ни има двустранен правен договор с Узбекистан.

Това заяви в ефира на „Здравей, България” Стефан Левашки. Той е адвокат и роднина на един от двамата убити през 2009 г. младежи пред дискотека „Соло” – Кирил Въжаров.

Убиецът беше задържан след 12 години в неизвестност. Властите в Узбекистан вече са му повдигнали обвинение за използване на фалшиви документи, след което той ще бъде екстрадиран у нас.

„По делото имаше стечение на обстоятелствата, че първо, според мен съвсем в противовес на събраните по делото доказателства, той беше оправдан от част от съдебния състав с председател Румяна Ченалова.

Тогава младши съдията Мария Дончева с единия от съдебните заседатели останаха на особено мнение, което, според мен, беше юридически много по-издържано от мотивите на останалата част от състава. Тогава, във връзка с изискванията на закона, му беше изменена мярката, с оглед оправдателната присъда.

По-късно пред Апелативен съд той спря да се явява и се използва след произнасянето на доживотната му присъда едно тогава току-що влязло в сила тълкувателно решение на Върховния съд, че произнесена присъда не е основание за промяна на мярката за неотклонение. Явно още в този период Тодоров е успял да избяга от страната, тъй като пред Върховния съд също не се яви”, припомни Левашки.


Според юриста съдия Румяна Ченалова изведнъж е сменила хода на делото срещу Илиян Тодоров.

„По това дело се случиха странни неща по хода на процеса му.
Един от колегите защитници се самоуби. Бог да го прости адвокат Тодор Апостолов, млад мъж беше. Един от колегите от поверениците, който представляваше другото пострадало семейство, емигрира и започна да пише писма на семейството как има данни, че делото е изтъргувано. Пишеше за разни срещи в Хасково, които са се състояли с адвокати и част от съдебния състав. Адвокат Райков се казваше колегата”, каза още Стефан Левашки, който е братовчед на бащата на единия убит мъж.

Източник: Нова тв

Categories: България