Папа Йоан Павел II е прикривал злоупотреби с деца

Папа Йоан Павел II е прикривал злоупотреби с деца

Покойният полски папа Йоан Павел II е знаел за злоупотребите с деца в полската католическа църква години преди да стане понтиф и е помогнал за прикриването им, съобщи в неделя частната телевизия TVN.

Михал Гутовски, следователят, който е сценарист на предаването заяви, че Карол Войтила е знаел за случаите на свещеници педофили в църквата още докато е бил кардинал в Краков.

По думите му той е прехвърлил свещениците в други епархии – един от тях чак в Австрия – за да не се стигне до скандал.

Войтила, който е папа в продължение на 27 години – от 1978 г. до смъртта си през 2005 г., пише препоръчително писмо за свещеник, обвинен в злоупотреби, до виенския кардинал Франц Кьониг, без да споменава обвиненията, казва Гутовски.

По време на разследването си Гутовски казва, че е разговарял с жертви на свещеници педофили, с техните семейства и с бивши служители на църковните епархии.

Той се позовава на документи от бившата тайна полиция на СБ от комунистическата епоха и на редки църковни документи, до които успява да получи достъп.

Но Гутовски казва, че Краковската епархия му е отказала достъп до собствените си документални архиви.

В миналото полската църква е отказвала да предостави документи на съдебната власт или на обществената анкетна комисия, която разследва случаи на църковни злоупотреби с малолетни.

Един от източниците на Гутовски заяви при условие за анонимност, че през 1973 г. той лично е съобщил на Войтила за прояви на педофилия, свързани с един свещеник.

“Войтила първо е искал да се увери, че това не е блъф”, казва източникът.

“Той помоли това да не се съобщава никъде – каза, че ще се заеме с него”. Тогавашният кардинал изрично е поискал предполагаемата афера да бъде държана в строга тайна, добавя той.

Томас Дойл, американски бивш католически свещеник, изследовател на каноничното право и автор на един от първите доклади за злоупотреби на католически духовници в САЩ заяви, че разследването на Гутовски е новаторско.

То показва, че Йоан Павел II е знаел за съществуването на този проблем още преди да стане папа – твърди той.

Излъчването на разследването в традиционно католическа Полша идва скоро след като живеещата в Полша холандска журналистка Еке Овербек отправи подобни обвинения.

Книгата на Овербеек “Maxima Culpa” ще бъде пусната в продажба в Полша тази седмица.

През последните две години заради няколко сигнала за злоупотреби с малолетни в полската църква, Ватиканът санкционира няколко високопоставени църковни служители в страната за прикриване на педофилия от страна на духовници.

Източник: БГНЕС