Круша-ветеран не си знае годините

Круша-ветеран не си знае годините

В землището на с. Горно Лешко, Благоевградска област, се намира дърво-ветеран, което е жив паметник на природата.

Селото е разположено по склоновете на Влахина планина, погранична със Северна Македония. На около 750 м надморска височина е израснала многовековна круша с невероятни размери и живописни форми.

Дървото е с обиколка на ствола над 5 метра. Нужни са четири човека, за да бъде обхванато изцяло, пише в. “Труд”. Предполага се, че е на около три века, но възрастта му не е потвърдена и е възможно да е много по-старо. Въпреки че неотдавна основните разклонения са се отчупили и така е загубило голяма част от короната си, дървото е все още жизнено и ражда дребни плодове.
Тази круша е вероятно най-впечатляващото плодно дърво в България. Повечето хора биха я оприличили на огромен дъб. Позната е на местните хора, но я посещават рядко заради отдалеченото ѝ местонахождение. От нея се открива невероятна панорамна гледка към върховете на Рила и част от Пирин.

Доколкото е известно, крушата не е обявена за защитено дърво или като природна забележителност. Това създава рискове тя да бъде повредена и унищожена.

Categories: Туризъм