Министър Шишков: Липсва 1/3 от асфалта на Северната тангента (ВИДЕО)

Министър Шишков: Липсва 1/3 от асфалта на Северната тангента (ВИДЕО)

Проверката на Северната скоростна тангента продължава, а регионалният министър Иван Шишков очаква да бъде намерена шлака.

„По първоначалната информация, която имам от снощи, най-вероятно ще намерим и шлака. Това означава, че е сложен друг материал, не този, който следва да бъде поставен”, каза министърът.

В студиото на „Здравей, България” той донесе „ядка” от пътя. Още вчера Шишков каза, че от асфалта липсва около 1/3 от това, което е трябвало да бъде.

„При настилка от 20 см по проект, проверката на място показва, че тя е с една трета по-малко. За другите магистрали асфалтът е планиран за 28 и 30 см, тук е планиран 20. Но най-странното е, че и те са им се видели много и е изпълнено на 13,5-14 см”, коментира министърът.

Предстои да бъде направен анализ колко пари са спестени, има ли още нарушения и дали става ли въпрос за кражба.

Пътят е дълъг 16 км, а финансирането е с европейски пари. Най-вероятно европейската прокуратура ще се занимава с този случайОт последния месец, в който правим всички тези проверки на магистралите, те се превърнаха в сериал „Кражбата на магистрали”. От всяка проверка излиза едно и също нещо – 25-30% от асфалта липсва, отчете Шишков.

– За 7-8 години тези магистрали придобиват вид, при който всички сме недоволни от състоянието на пътищата и започват основни ремонти. Мога да посоча като пример „вълните” по магистрала „Тракия” между Чирпан и Стара Загора, които бяха ремонтирани миналата година.

Магистралите „Марица”, част от „Хемус” са строени с пари от нашия джоб. Очакваме някакви по-сериозни действия. Това вече е рецидив.

Изненадаха ме мащабите на липсващите магистрали. След като излязат всички резултати, ще направим съвместна пресконференция с министър Демерджиев, защото всички проверки се правят съвместно с МВР.

Всички ще платим ремонта на тези магистрали. В рамките на тази година ще трябва да направим проекти за основни ремонти.”

За проверката на европейската прокуратура на строителството на „Граф Игнатиев” и жълтите павета, Шишков обясни, че те са се самосезирали преди около 2 месеца.

„Ние направихме проверка, включително за да помогнем, ако може. Там най-вероятно няма кражба, а по-скоро материалите не са били подбрани добре.

София поиска парите за „Граф Игнатиев” 2 години след като беше завършен ремонтът. Регионалното министерство трябва да направи проверка, не можем просто така да платим парите, каза Шишков.

– Взети са 2 ядки. Едната е показала добри резултати, втората показала, че има проблем с качеството на полагането.

Част от плочките са с по-ниска носимоспособност, но с по-висок сертификат. Предстои проверка.”

 

Източник: Нова тв