Колко поскъпват зеленчуците от оранжерията до пазара? (ВИДЕО)

Колко поскъпват зеленчуците от оранжерията до пазара? (ВИДЕО)

Оранжерийните зеленчуци бележат рекорден ръст в цените. За по-малко от месец някои от тях поскъпнаха с 50% по пазарите и търговските вериги.

А килограм краставици вече достигна 8 лв. Заради високите разходи много от производителите обявиха нулева година и няма да засаждат оранжериите си.

През последните дни цените на оранжерийните зеленчуци рязко тръгнаха нагоре. По борсите кг краставици вече достигна почти 6 лв., а килограм домати – се продава за 3.64 лева на едро. В търговската мрежа ръстът е още по-голям и на сергията зад мен например виждате цена за краставици е 7.50 лв. Пътят на всеки зеленчук до сергиите става все по-труден и по-скъп, казват производителите. Заради ръста при разходите: поне половината от оранжериите в страната не са засадени с продукция. В същото време вносът от трети страни: като Турция, Албания и Македония поставя производителите в неконкурентна среда, предупреждават от бранша.

От началото на годината храните са поскъпнали с близо 6%. Най-голямото увеличение е регистрирано през последните две седмици, близо 5 на сто, по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Леко надолу тръгва цената на кашкавала – 1,2 на сто до 18 лева за кг. Поевтинява и кравето масло – с 2,5% до 2,60. сиренето продължава за поскъпва до 11,40 лв. за кг на едро. Яйцата на едро приближава 40 стотинки за брой. Пилешкото поскъпва до 5,30, брашното – до 1,40 за килограм.

Има ли риск да останем без българска продукция тази зима? И накъде ще тръгнат цените на зеленчуците?

Отговорите на тези въпроси – гледайте във видеото.

Източник: Нова тв