Range Rover Sport лепи инсектите

Range Rover Sport лепи инсектите

Land Rover Sport не е предназначен за лаици на пътя. Той е предизвикателство към всеки един самоуверен шофьор и то с опит зад гърба си. През 2004 година британците решиха да вкарат малко повече страст в доказалите качествата си офроудъри и създадоха модела Sport, който беше обречен още със старта си на успех.

Вдъхновени от добрата си работа, създателите през 2009 години се похвалиха с второто поколение, което дойде с намерението да затвърди доброто име и да надгради всеобщото одобрение. Успя. С бързо променящите се технологични обновления в автомобилния  бранша, нямаше как да не се появи и  Land Rover Sport III. Както се казва никога не е късно за предизвикателства към конкурентите. Спортистът взаимства платформата MLA-FLEX, върху  която лежи и по-големият брат.

Запознанството ми с „наточения” автомобил стана по маршрута София-Сандански-Халкидики и едно офроуд отклонение по планинските възвишения над Кресна. Винаги има любов от пръв поглед и за пореден път само при вида на луксозния звяр реших, че има химия между нас. В последствие установих, че има много физика в тази коренно променена кола, която съвсем сериозно се бори на пътя с физическите закони.

Още с преработената предница, посветените разбират, че тук е работил майстор. Дизайнът като цяло е станал по-стилен, силуетът е заплашителен. Новата предрадиаторна решетка умело се връзва с новите светлини за мъгла, преработените брони, различните въздухозаборници.   Новите фарове залагат и на елегантни мигачи, които работят като лъч. Избор на светлините може да се прави измежду светодиодни, пикселни и матрични. На разположение са лазерно-фосфорни лъчи за дългите, които дават видимост до 500 метра. Стилно решени са и тънките стопове, като задните им колони се стесняват, но са видими отдалеч. Разчупените дизайнерски алуминиеви джанти могат да се избират с размери от 19 до 22 инча. На разположение на клиентите са 31 цвята. В зависимост от вкуса избор има между матово и гланцирано покритие, както и пакет от фиброкарбон.

Вътре в купето и най-претенциозните купувачи ще се сблъскат с много лукс и технологични глезотии. Новите тапицерии са решени в цвят за радост на окото. Креслата отпред и задните седалки са с променена конструкция и са много удобни най-вече за далечно пътуване, тялото на пасажерите не се изморява. Осветлението се регулира с 10 възможности и покрива целия кокпит. Отделно има 14  предложение за свързване на мобилни устройства и 12 изхода USB за пътниците на предните и задните седалки.

Превъзходната  аудиосистема вади мощност 1700 Вата, 22 високоговорителя създават акустиката. В Range Rover Sport III е вградена  нова мултимедийна система Touch Pro ВDuo с два 10-инчови сензорни екрана, разположени на централната конзола.  Горният дисплей  показва навигацията и картината от камерите за кръгов обзор. Чрез втория дисплей се задават команди на климатичната система, следят се функциите на автомобила,  регулират се седалките. Пред водача се намира 12-инчов цифров екран с много режими, а появяващите се графики са ясно четими. Пред погледа на шофьора се прожектират данните от първостепенно значение.

На ново по-високо ниво са асистиращите автоматични системи като адаптивния круиз контрол, активното управление на автомобила в зададената лента, намаляване на скоростта при забелязване отпред на друго превозно средство до пълно спиране. Налична е и системата за автоматично успоредно и перпендикулярно паркиране.

Цялата спринтьорска тяга на Range Rover Sport идва от 5,0-литровия V8 бензинов двигател с механичен компресор, който развива максимална мощност 525 к.с. и максимален въртящ момент от 625 Нм. Мощният компресорен V8 агрегат впечатлява с ускорението от 0 до 100 км/ч за 5,3 секунди. При всяко силно натискане на газта, ако шофьорът е със здрав крак, спортният SUV може да залепи гърба му за облегалката на седалката. По пътя за Сандански в участъка на новата магистрала, няколко километра преди града, се опитах да изпреваря Mercedes CLS. Карах прилично със 140 км/ч. Уви, движещата се пред мен кола нямаше намерение да ме пропусне.

В един момент ми образува нерви – караха със 110 в крайна лява лента. При изпреварването после видях, че млада дама и приятелката й, повече си говорят, отколкото да наблюдават пътната обстановка. Но това е някакъв вид зараза за тези с Mercedes-ите, които имат усещането, че друг не трябва да ги надминава. За секунди, с тежък крак на газта, вдигнах 210 км/ч, без да се променя пътното поведение на колата, въпреки, че бяхме четирима в купето и в режим 4Х4. Но електрониката сама си знаеше отговорностите. В спортен режим двата ауспуха са гръмогласни и вдигат адреналина.  С този мотор агресивният Range може да отвори паст и при спортно шофиране консумацията му нараства на 20-22 л/100 км. Това после си личи най-вече  по залепналите на предната решетка инсекти.

Спортният дух на автомобила се усеща най-вече при преодоляването на остри серпентини. Зададената траектория от волана плавно се преминава дори и при по-висока скорост. Някак си машината се снишава и прилепва към асфалта благодарение на системата против наклоняване с активни стабилизатори. В завоите тя допълнително оказва спирачно усилие върху съответните колела и създава въртящ момент. За комфорта на пътуването, всъдеходът е оборудван с ново въздушно окачване с междинна настройка, което позволява при офроуд  режим да се  развива скорост до  80 км/ч. Извън пътя въздушното окачване увеличава пътния просвет на два етапа.

При черни пътища каросерията се повдига с 40 мм, а при по-екстремни неравности, купето се изправя със 75 мм. Системата за задвижване Terrain Response ІІ може да се управлява ръчно чрез въртящ се селектор. В автоматичен режим електрониката разпознава терена и ако е нужно сама включва понижаваща предавка, блокира централния диференциал и активира системата при спускане по наклон. На екрана на мултимедийната система се показва разпределението на тягата по осите и режима на работа на системата. Сензор автоматично дава информация за дълбочината на водното препятствие, което бихте искали да преминете. В река можете да „газите” до 85 см. Пътният просвет е 281 мм, а големите ъгли на заход и отход са достатъчни да нямате проблеми при преодоляване на ями и бабуни. Препоръчително е, когато сте върху асфалтова настилка да минете на режим със задвижване на тягата на двете оси в съотношение 42:58 в полза на задните колела.

Спирачките Brembo са гаранция, че и при безумно силно шофиране бързо, ефективно и безопасно можете да укротите 525 кончета под капака. Налична е системата за задвижване на четирите колела IAWD, както и ALL TERRAIN PROGRESS CONTROL,  отворения диференциал TORQUE VECTORING BY BRAKING, двустепенна раздадъчна кутия и новата система TERRAIN RESPONSE II, която разполага с адаптивен автопилот за офроуд. Въъзможни са 4 различни настройки като системата им регулира скоростта и сцеплението автоматично за максимално сигурно придвижване. По кални и заснежени терени включете задвижване на четирите колела с централен заключващ се диференциал с понижаващи предавки.

Техническите характеристики на Range Rover Sport са: размери –  дължина 4879 мм; широчина 1984 мм; височина 1803 мм; междуосие 2923 мм. Собственото тегло е 2178 кг, а вместимостта на резервоара – 86 л. Скоростната кутия е 8-степенна автоматична.

 Станчо ШУКЕРОВ