11 нюанса Honda краСивик

11 нюанса Honda краСивик

Най-продаваният и емблематичен за марката Honda модел Civic дойде в България навръх своята 50-годишнина. За случая официалните вносители Бултрако направиха тест драйв за българските автомобилни вносители, който включваше маршрут по магистрала, второстепенни и извънградски пътища с разнообразен релеф.

Шампионът на японската компания с продадени 27,5 млн.реализации в над 170 държави по света от 1972 година насам отново е с намерение да покорява пазарите. Без съществен прочит, още от първото впечатление на колата отвън,  е видно, че модерната визия е съобразена напълно с тенденциите  на съвремието. XI поколение Civic единодушно нарекохме, че е много красиво и спонтанно се роди думата КраCivic – красив Сивик. Моделът 50G е предизвикателство за младите хора със свободен дух.

Благодарение на понижената с 25 см линия на капака, изтеглените по-назад А колони, свалената с 25 мм височина  и изместената по-напред най-висока точка на покрива, е постигнат по-стръмен силует. Като прибавим и увеличената площ на остъкляването, получаваме купе, което предупреждава за спортист на пътя. Изцяло новата врата на багажника е по-лека спрямо тази на предишното поколение с 20%. Изработена е по нова технология, използвана е смола, отварянето и затварянето й е плавно и лесно. Огледалата за обратно виждане са високо изнесени върху вратите.  По-широката следа и по-тесните калници правят така, че гумите и джантите изглеждат по-големи.

Колесната база е с 35 мм по-дълга и от тук идва по-голямото  вътрешно пространство и последвалото  подобрение на стабилността. По този начин имаме чувството, че автомобилът е пораснал доста и плътно се доближава да конкурентите в D сегмента.В Honda упорито са работили върху подобряване на удобствата в кокпита и са предложили повече практически решения за улеснения на водача и спътниците му. Civic XI има с 35 мм по-дълго междуосие и по-широка задна следа спрямо предишния модел. Това нововъведение се усеща най-вече при висока скорост в завоите. Новите сферични шарнири и подобрения преден амортисьор дават на колата отлично пътно поведение за достойно преодоляване на различни асфалтови неравности.

Предните седалки са новопроектирани със задържащи устойчиво тялото решения за по-голям комфорт на пътниците. Опорните точки на креслата обаче са достатъчни незабележими, за да има място за системите за вентилация и отопление. В оборудването откриваме високо качествени материали. Арматурното табло е разположено хоризонтално , дизайнът му е решен в метална решетка от типа пчелна пита по цялата ширина. Зад нея са вкарани аераторите. На мястото на традиционното табло с много уреди, вече имаме  дигитален 25-инчов екран с висока резолюция. Мултимедията поддържа Apple CarPlay и Android Auto и разчита на 9-инчов сензорен дисплей, който е монтиран по високо за улеснение на погледа и за концентрация на вниманието основно върху пътя. При оборудване Advance  имаме 10,2-инчов цветен информационен LCD дисплей за шофьора с висока разделителна способност.

Аудио системата за ниво Advance е Bose и вади перфектен звук чрез 12-те си тонколони.  Нивата на оборудване Elegance и Sport са с музикална система с 8 високоговорители.

Моделът стандартно се предлага с хибридната технология Honda e:HEV, която  е позната от Jazz и HR-V. Тя разчита на изцяло нов 2-литров бензинов двигател работещ по цикъла  на Аткинсън, както и на два електромотора  с обща мощност 184 к.с. и 315 Нм, управлявани от нов интелигентен електронен блок.

Силовият агрегат с вътрешно горене е така направен, че да постига подобрена с 41% топлинна ефективност – най-висок  процент в този род индустрия. Ускорението е достатъчно бързо, няма висок шум в купето при рязко натискане на педала на газта. Използва се нова литиево-йонна батерия със 72 клетки.

Шофьорът може да избира режими на движение между  Eco, Normal, Sport  и Individual. Управлението на трансмисията става чрез бутони, разположени по протежение на централната конзола. Новият Civic постига емисии на CO2 под 110 гр/км, което е по-малко от 5 л/100 км по WLTP. За пътната безопасност на автомобила се грижи системата Honda Sensing, която разчита на предна камера с ъгъл на наблюдение 100 градуса и функция за разпознаване на пешеходци, други пътно-транспортни средства и хоризонтална маркировка.

За първи път  новия Civic се предлага с по 4 сонарни сензора отпред и отзад, впесто обичайните парктроник решения. Монтирани са системи за предпазване от нежелани удари при маневра, за спазване на пътната лента и неотклоняване от нея, за наблюдение на „мъртвата точка”, за проследяване на страничния трафик и асистент за помощ  в задръствания. Освен подобрената спирачна система за предотвратяване на катастрофи, имаме и  технология i-ACC с нови допълнения към активната безопасност на системата за автоматично спиране при ниска скорост.

 

Станчо ШУКЕРОВ