Джордж Лукас мразил прочут герой от “Междузвездни войни”

Джордж Лукас мразил прочут герой от “Междузвездни войни”

“Междузвездни войни” е франчайз, който промени всичко в множество индустрии, въвеждайки филми, телевизионни сериали, романи, комикси и игри в един свят, готов да се радва на безкрайната битка между джедаите и ситите.

С хиляди часове съдържание за гледане, четене и взаимодействие, има герои, които се открояват над останалите и карат феновете да ги обичат (или мразят) със страст, която изгаря по-силно от слънцето на Татуин. Независимо от чувствата ви към него, Джордж Лукас е вдъхновителят на вселената и има свои собствени чувства към един от най-добрите си герои: според MovieWeb той мрази подлия гангстер Джаба Хатянина.

През цялата оригинална трилогия троицата герои Люк Скайуокър, Лея Органа и Хан Соло се сблъсква с няколко противника, повечето от които принадлежат на злата Империя, управлявана от ситите. Въпреки това, няколко изключителни злодеи бяха добавени, за да направят нещата по-вълнуващи, а в третата част, “Завръщането на джедаите”, Соло висеше на стената в бърлогата на Джаба. Джордж Лукас не понасял масивната кукла, използвана за оживяването на охлювоподобното същество, дори след като я сменил още в началото на процеса.

Според слуховете първоначалният персонаж на Джаба е бил мъж в огромно кожено палто, изигран от Деклан Мълхоланд, и прочутият режисьор не е бил доволен от начина, по който се е получила сцената, като я е изрязал от първия филм. След това той преработва героя в голямо охлювоподобно същество, използвайки най-модерна кукла, но не харесва и тази версия на героя, както и цената от половин милион долара, която идва заедно с него. В крайна сметка той загива благодарение на Лея (може би заради това, че я накара да облече месинговите бикини), когато тя увива веригата си около гърлото му и изтръгва живота му по време на бягството на Люк и Хан.

Въпреки омразата на Джордж Лукас към героя, хлъзгавият гангстер намира път към сърцата на феновете, появявайки се в още истории и медии. Първата последваща поява на Хаитянина се случва, когато Лукас преосмисля и ремастерира шедьоврите си, като вмъква конфронтация между Хан и Джаба на космодрума Мос Айсли на Татуин преди бягството на Соло с Люк и Кеноби в “Междузвездни войни: Нова надежда”. След това Джордж Лукас го вмъква като ВИП гост на състезанието с капсули в “Междузвездни войни: Нова заплаха” и има два по-дълбоки сюжета в “Междузвездни войни: Клонираните атакуват”.

Джордж Лукас е създал обширна вселена, която обхваща хиляди години в стотици светове, и е разработил дълбок списък от герои. В залите на легендите малко са убедителните персонажи, които не са част от джедаите или ситите, като в сюжетните линии преобладава владеенето на силата. При толкова малък избор на герои, които не използват светлинни мечове, Джаба Хатянина е един от най-интригуващите и най-страховитите, дори Джордж Лукас да не е съгласен.

Източник: БГНЕС

Categories: Живот, Култура