Проектокабинетът на Габровски пълен с кадри на Борисов и Орешарски

Проектокабинетът на Габровски пълен с кадри на Борисов и Орешарски

Кандидатът за премиер Николай Габровски представи пред президента Румен Радев проекта си за правителство. Габровски, номиниран от ГЕРБ-СДС, описа избраниците си като „много добре познати в професионалните среди специалисти“ и увери, че ги е  избрал независимо.

Държавният глава заяви, че още днес ще подпише указ, с който да предложи на Народното събрание да гласува проектокабинета.

В разпространените официални биографии на кандидат-министрите се набляга на опита им, без да се посочват политическите сили, които са ги назначавали на ключови постове. Но от пръв поглед селекцията на Габровски впечатлява с мощното присъствие на кадри, познати ни от правителствата на Бойко Борисов и на Пламен Орешарски. Анализатори дори заговориха за “римейк” на Тройната коалиция – само че във формулата НДСВ + БСП + ДПС вместо “царската партия” е ГЕРБ. И както е обичайно за последната декада, ДПС е почти невидимо зад широкия гръб на ГЕРБ.

Две известни дами, номинирани за вицепремиери, са именно от “ерата” на  Тройната коалиция. Енергичната Меглена Плугчиева, някога член на Висшия съвет на БСП и червен депутат, а от доста години насам изявяваща се като дипломат, бе вицепремиер в кабинета на Сергей Станишев. Дипломатическата й кариера бе с подкрепата на ГЕРБ. Миглена Тачева пък бе правосъден министър в правителствата “Сакскобургготски” и “Станишев”.

Кандидат-министрите Маринела Петкова, Добромир Симидчиев, Мартин Дановски, Красимир Симонски, макар и не толкова известни, са от кадровата банка на ГЕРБ, както и предложената за вицепремиер Малина Крумова. Мартин Захариев, лансиран за министър на туризма, е известен като издатели и рекламен бос, е и бивш депутат в групата на БСП. В листата на Габровски личи и политикът хамелеон  Прошко Прошков, който “прелетя” от ДСБ през партията на Меглена Кунева до ГЕРБ-СДС. За министър на енергетиката пък е издигнат бившият шеф на “Булгаргаз” Николай Павлов, който бе уволнен в началото на годината заради съмнителни сделки за природен газ.

След срещата с Радев претендентът заяви, че ако партиите загърбят егоистичните си интереси, кабинетът му може да бъде избран с пълно мнозинство. Той изрази съмнение, че вариантът за третия мандат може да се случи, тъй като ще се създадат условия да се говори за задкулисни договорки. “Правителство на третия мандат може да бъде обременено с неща, с които не искам името ми да се свързва”, допълни Габровски.

Засега обаче кандидат-премиерът може да разчита на сигурната подкрепа единствено на политическата сила, която го номинира. ПП, ДБ, БСП и „Възраждане“ твърдят, че няма да застанат зад него. От БВ заявиха само, че са готови на преговори. А ДПС ще вземе решение утре на заседание на партийното си ръководство.

 

Ето кои са кандидат-министрите:

Малина Валентинова Крумова – заместник министър-председател по управление на средствата от Европейския съюз

Миглена Янакиева Тачева – заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и министър на правосъдието

Меглена Иванова Плугчиева-Александрова – заместник министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите

Маринела Пиринова Петрова – министър на финансите

Благородна Христева Макева-Найденова – министър на вътрешните работи

Атанас Димитров Запрянов – министър на отбраната

Драгомир Валериев Заков – министър на външните работи

Мартин Иванов Дановски – министър на икономиката и индустрията

Добромир Проданов Симидчиев – министър на регионалното развитие и благоустройството

Прошко Начев Прошков – министър на транспорта и съобщенията

Събина Тодорова Събева – министър на труда и социалната политика

Благомир Николаев Здравков – министър на здравеопазването

Славчо Томов Томов – министър на образованието и науката

Ириней Борисов Константинов – министър на културата

Васил Георгиев Грудев – министър на земеделието, храните и горите

Милена Иванова Стойчева – министър на иновациите и растежа

Красимир Йорданов Симонски – министър на електронното управление

Николай Ангелов Павлов – министър на енергетиката

Мартин Георгиев Захариев – министър на туризма

Борил Пламенов Кръстев – министър на младежта и спорта


Източник: В . „Сега“

Categories: България