От Нова година спират да продават хартиени билети от 1,6 лв

От Нова година спират да продават хартиени билети от 1,6 лв

След 31 декември т.г. касите на Центъра за градска мобилност в София ще спрат да продават хартиени билети от 1,6 лв. за наземния градски транспорт, но закупените през декември билетчета ще могат да се ползват до 1 март 2023 г. в автобусите, трамваите и тролеите.

До същата дата ще важат и талоните за 10 пътувания с единична цена от 1,2 лв., които ЦГМ също ще спре да се продава от Нова година. Това стана ясно на днешното заседание на комисията по транспорт в Столичния общински съвет. Отново до края на годината софиянци, които в момента предпочитат и ползват едномесечна карта за една линия с цена 23 или 28 лева (в зависимост дали са поименни или анонимни), ще могат да си купят нова на същата цена, като тя ще важи за периода, за който е издадена. Пак след Нова година ЦГМ ще спре да предлага този превозен документ.

След 1 януари хартиени билети ще продължат да се продават на касите на метрото и тяхната цена пак ще е 1,6 лв. Те ще важат единствено за пътуване с него. Водачите в наземния обществен превоз също ще продължат да продават хартиени билети, но те вече ще струват 2 лв.

Както „Сега“ нееднократно писа, на 1 януари в градския транспорт на София влизат в сила новите билети за време 30+ и 60+, с които ще се пътува в метрото и в останалия обществен превоз. Те ще се зареждат на дигитални носители. Днес шефът на ЦГМ Димитър Дилчев поясни, че в момента фирмата провежда обучение на продавачите на касите за работа с новите талони.

От началото на септември, когато ЦГМ започна да продава нови карти за градския транспорт, са купени 4 927 годишни ученически карти с цена 200 лв., с които може да се пътува по цялата градска мрежа, съобщи още Дилчев. Купени са и 2 147 студентски карти със същата цена. ЦГМ е продала и 1 481 годишни младежки карти на хора до 26 г. с цена от 260 лв. Над 3 700 родители на деца до 2 години, които са в отпуск за отглеждането им, пък са си купили месечна карта от 10 лв.

Източник: segabg.com