Когато диетолог коментира танца на гълъба, или да гледаш световно по футбол без звук

Когато диетолог коментира танца на гълъба, или да гледаш световно по футбол без звук

Значи, факт е, че това е НАЙ-ВАЖНОТО СЪБИТИЕ В СВЕТА НА ФУТБОЛА, МАМКА МУ!

Телевизия си, която държи правата за излъчването му. Престъпление е да се отнасяш несериозно, да си правиш шега с работата (иначе изразът е друг, казано по нашенски). Точно това правят вече три седмици в една от двете телевизии, държащи правата на шампионата. Там канят непрекъснато хора, които нямат нищо общо не само с футбола, но и със спорта. И ТЕ – ГОСТИТЕ, САМИ СИ ГО ПРИЗНАВАТ!
Да, едно от красивите момичета-гости, сама си призна пред невярващата на ушите си водеща: “Аз нищо не разбирам от футбол, признавам си. Не зная защо сте ме поканили точно мен.” При което се усмихна чаровно.
Не зная кои са шефовете на екип – гости, кои са продуценти, редактори на студията и т.н. Но май е достигнат пределът на зрителския инат. Вярно е, че според един изтъркан лаф “всички разбират от футбол и политика”, обаче…

Иначе бездънната чаша на търпението ми преля онзи ден, когато умни мнения за Мондиала даваха мегаексперти като диетоложката Енджи Касабие и някакъв рапър с псевдоним Боро Първи или Втори, не запомних точно. Точно тези ли ще коментират световното!?

Както каза една моя любима братовчедка: “нагледахме се и се наслушахмe на едни и същи медийни герои във всички формати на всички телевизии. То не бе ферма, игри на неволята, търсихме и гласове и таланти, готвихме и ни каниха на гости…. Но на световното в Катар….. струваше ми се или се надявах на нещо сериозно!”.

И вижте колко точен поглед има жена, която все пак е спортист и има (даже и кръвна) връзка с футбола? Направи напречен анализ на нашата медийна среда, отразяваща Мондиала. А и само на него ли?

Толкова ли нямаше наистина футболни експерти, треньори, футболисти, анализатори, съдии, журналисти? Които да дадат по-нормален поглед върху случващото се в Катар. Така, както го правят в “Тема спорт” и в “24 часа” например. Чета с удоволствие техните страници…Може и така да се прави, нали? Обаче на какво ставаме свидетели? На истерични крясъци тип “Мексико 2008” или безспирно каканижене в продължение на 110 минути. Липсва като цяло обща култура у коментиращия. А съдържанието на студията – повечето са футболен потрес. Липса на идеи.

Някои приятни изключения в БНТ (например участието едновременно на Илия Груев, Джери Перейра, Мишо Александров, Владо Стоянов и Валери Божинов) и дотам… Е, няма, братовчедке Бинке, няма…А иначе футболните хора в България заслужаваха нещо по-добро…Но не го получиха. Значи какво излиза – квалификацията, експертизата, натрупванията, професионализмът и знанията нищо не значат у нас? Така ли? Контрата остава у телевизиите. Ако все още ги има…

Все пак трябва да се направи ясно разграничение между концепцията на двете тв, които държат правата за Мондиала. Докато БНТ заложи предимно на експерти – бивши футболисти и треньори (с малки нелепи изключения) и държи темпото без издънки, то случващото се в „Диема“ е необяснимо. Не толкова по отношение на списъка с експерти, както и към титулярните водещи, които се справят добре, колкото към т.нар. втори план на студиото. Там е направен някакъв доста нелеп начин за „цветност“ и забавление. Все едно продуцентите са се опитали да имитират италианските телевизии – да, там канят красиви жени да коментират футбол, но онези поне разбират. А тук не им се е получило.

Дефилират певачки, световнонеизвестни рапъри, актьори, диетоложки, врачки, миски, влогъри, блогъри, рекламисти, какви ли не…Абсолютна загуба на екранно време. Какъв е смисълът, когато гостите ти не знаят за какво са там? Зрителите бързат да превключат канала или да спрат звука и да гледат само картинка, докато почне второто полувреме или следващия мач.
Хахо-хихи можеш да си правиш без проблеми в кварталната кръчма, по градинките, в офиса с колегите, по спирките на градския транспорт и вкъщи на маса в компания. Но да хабиш ефирно време по такъв начин за глупотевини и празно дърдорене нямаш право.

И една малка скоба – за мен е необяснимо и как (почти) едни и същи експерти се въртят и в двете, че дори и в трите (когато има евротурнири) най-популярни телевизии. Все едно Гари Линекер една вечер да анализира за Sky Sports, а на другата –  в TUDN, а на третата – в BBC. Точно тези хора ли са най-компетентните в България, точно те ли имат най-добрата експертиза, че се редуват през вечер в ефира? Има някои съмнения за принципа на подбор на гост-коментаторите.

Излишни ми се струват и преките включвания от стадионите в Катар. И оттам имаше репортерски „проблясъци“. Като случаят, когато човекът пред камарата цъфна ухилен до уши баш сред тълпа горчиво страдащи фенове на току-що загубилия отбор.
И няколко думи за коментаторите…Почти всички мои познати, приятели и близки гледат мачовете без звук или с максимално намален такъв. А те разбират от футбол и от журналистика. Това би трябвало да е показателно. Имаше доста изцепки, няма да цитирам конкретни имена. Без да влизаме в детайлни анализи на безмисленото обясняване „какво е искал да стори футболистът“ или „какво е направил“ (след като зрителят сам с очите си вижда какво става на терена), за безспирното каканижене и буквално логореята, изливаща се от тв екрана. Но имаше и някои открояващи се моменти…

Подминаваме преиграването с емоциите след гооооооооол и имитацията на южноамериканските колеги. Но да наречеш в ефира селекционера на бразилския национален отбор – учител по физическо!? Има и още порции от същата манджа…

Световното първенство по футбол е изключително важно събитие, гледано от милиарди хора, и към него трябва да се отнасяш абсолютно сериозно и професионално. Добре е това да го разберат най-сетне тв продуцентите и редакторите.

Иначе просто не е сериозно.

Милен ДИМИТРОВ